Dejfovi hráblo

Včera jsem v Kurníku okusil 16° IPU ze Studénky. 12 druhů chmele a černý čaj.

T – Ale od Dejfa je skutečnou ukázkou toho, jak jsou někteří současní malovýrobci zhýralí. Zřejmě dosti komplikovaný výrobní postup jsem ve finální chuti vůbec nedocenil. Normální přechmelené pivo a je mi jedno, jestli tam je použita jedna odrůda, čtyři nebo dvanáct. Ve francouzštině existoval název pro umělecký směr, který byl prakticky samoúčelný.Výraz lartpourlartismus (nejsem si jistý pravopisem) znamenal doslova „umění pro umění“. Jisté ekvivalenty jsou zřejmé i v našem pivovarnictví.Slyšel jsem, že Dejf se chystá vařit i ležáky. Jeden z jeho pokusů jsem již měl možnost ochutnat a zdál se mi docela zdařilý. Snad ho tím přejdou roupy….

Aby nebylo experimentů dosti, objednal jsem si ještě pivo z Kamenice. Jedná se o hlavní pivovar v Kamenici nad Lipou. Pak se vaří chmelový mok ještě v České Kamenici (Kotouč) a Kamenické pivo se vyrábí v obci Kamenice u Jihlavy, což je odnož jihlavského Radničního. Kamenický ležák byla regulérní 12°, avšak ochucená bylinou s názvem kozinec blatný . Přísada určitě zdravotně přínosná, která je schopna léčit mnohé neduhy (včetně ostravského hudebníka Jiřího Neduhy) však dodává samotnému pivu zvláštní, možná zrovna bahenní příchuť. Nejde vyrobit a prodávat něco normálního? Jestliže bude vývoj takto pokračovat, tak za čas obyčejné pivo aby člověk pohledal…

Na druhé straně třeba sportovní gymnasta nepřekoná překážku běžným způsobem, nýbrž do přeskoku zakomponuje salto s dvojitým vrutem a doskok dokončí bryskním kotoulem vpřed.

Dal bych si něco starosvětského. Asi si zajdu na starobělské.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

9 komentářů u “Dejfovi hráblo

  1. Moje rakouská babička říkala Nichts hält für immer a měla pravdu.
    Právě sedím naposledy v Novoměstském pivovaru mezi ruskými turisty a naposledy piju světlý ležák, pak si dám černý ležák a za 2 týdny se uzavře jedna minipivovarská historie.
    Měl bych být smutný, ale nejsem, personál tohoto podniku mi svým povýšeným a odlidštěným chováním nikdy nedal příležitost, aby se mi po tomto podniku stýskalo.
    Chci jenom říct, že ani Dejf tady nebude napořád a pokud by nějaká sázková kancelář vypsala sázku na to, jestli po něm pes štěkne nebo neštěkne, vsadil bych, že neštěkne.
    Tož asi tak.
    Zdravím národ z Novoměstského pivovaru.

    • Dobrå pracovní doba – být už v 15:52 v pivovárku. Běžný občan vyďělává na daně minimålně do 16. hodin :-(

      • Já taky do 16.00, zprávu z pivovaru jsem psal v 16.52, Bohužel nemohu za to, že se to na webu pivní agentury zobrazilo o hodinu dříve.

  2. Souhlasím s odpovědí pana Jaroška. Jestli k tomu mohu něco poznamenat, mám spíše dojem, že Vaše reakce na této sociální síti je nechtěným příkladem a důsledkem přesně toho, co popisujete – doby internetu a potřeby vlastního vyjádření bez znalosti širších souvislostí. V tomto případě se asi jedná o nezachycení kontextu a „ducha“ těchto stránek. Z mého pohledu totiž pan Jarošek zde publikuje různé minirecenze a články s jistým nadhledem a ironií, coby svým specifickým literárním stylem. Takto já vnímám jeho nadpis a pojednání o Vašem pivu, nikoli v hanlivém nebo výsměšném duchu. Chápu, že jestliže jste si zadal do googlu jméno Vašeho piva a objevil se tento článek, může to budit dojem opačný, než jak jsem naznačil. Ale nemyslím si, že by to bylo myšleno takto doslova.
    Jiank pokud mohu dodat něco k Vaší kritice, obecně má kritika smysl asi tehdy, dokáže-li sama sebe zdůvodnit a ukázat, v čem je kritizovaná věc kritiky hodna. V tomto případě ukázat, jaké širší souvislosti jsou třeba nebo v čem by měl spočívat onen „respekt k práci“. Protože tvrdit, že někdo špatně vypočetl početní příklad, ale přitom neuvést správný výsledek nebo postup, nemá samo o sobě valnou hodnotu.

  3. Dobrý den,
    T-Ale je vánoční speciál, 12 druhů chmele je tedy symbolických, za každý měsíc v roce jeden. Celkové množství, tedy gramáž, ovšem odpovídá běžnému chmelení akdekvátnímu 15% IPA. Letos bylo toto pivo uvařeno potřetí a je velice oblíbené.
    Proti gustu ale žádný dišputát a tak si příští Vánoce někdo dá T-Ale s chutí a někdo zase ne.
    Rád bych ale dodal ještě jednu věc. Doba internetu a sociálních sítí způsobila, že se v nás probudila potřeba se ke všemu vyjadřovat a vše hodnotit. To musíme chtě nechtě akceptovat. Často se ale bohužel stává, že při takovám hodnocení nám chybí širší spojitosti a respekt k práci druhých, nehledě na míru objektivity takových tvrzení.
    Tak tedy, s respektem k Vaší práci a s pozdravem!
    Zhýralý Dejf, kterému hráblo ( což beru jako lichotku).

    • Chtěl bych podotknout, že již dlouho před nástupem sociálních sítí probíhaly diskuze a názorová fóra na vlnách tehdejších, ve srovnání se současností dosti omezených médií. Například na stránkách hudebního periodika Melodie v 70. letech hudební publicisté jako L. Dorůžka nebo J. Rejžek nemilosrdně tepali do dobových slavných glorifikovaných umělců a jejich v široké posluchačské obci populárních veleděl. Myslím, že se tomu říká kritika. Jestliže na svých tematických stránkách napíši své pocity z degustace speciálního piva nemyslím, že bych tím znevažoval něčí práci. Stejně tak může někdo jiný označit klasický český ležák jako fádní. Alternativních pivovarníků si vážím a proti jejich často šíleným experimentům nic nemám. Jen si občas dovolím vyslovit svůj názor, aniž bych zamýšlel cokoliv vytrhávat z kontextu. Přeji mnoho úspěchů do další vařby.

  4. v pořádku. Koukám, že stačí blbě zavadit o dotykový displej a komentář odletí a vůbec mu nevadí, že není dopsaný.

Napsat komentář k David Hanzelka Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>