Další opavský přírůstek

Deset let od uzavření Zlatovaru vzniká v Opavě další minipivovar.

Tentokrát se začalo vařit v Kylešovicích. Od nádraží Opava Východ je nejvýhodnější jet městským autobusem č. 218. Ten vás zaveze nejblíže k pivovaru. Častěji však jezdí trolejbus 201, od konečné je to pak však ještě zhruba 2 km. Dá se rovněž svést dvěstětřináctkou, ta však nejezdí přímo od nádraží. Za Areálem zdraví pak už stojí historický Panský mlým, který docela nedávno začal vařit pivo.

Vodní mlýn na okraji Kylešovic stojí od pradávna a jeho historie je přesně dokumentována už od poloviny 15. století. Na první pohled komplex budov vypadá zchátrale, ovšem probíhají rekonstrukční práce a prozatím funguje půjčovna rybářských prutů, výčep s posezením a samozřejmě i minipivovar.

Poblíž za ohradou se pasou koně, ve vodě plavou ryby a občas nějaká ta liška přijde popřát dobrou noc. Přesto se piva jmenují po medvědech – 10°Brtník a 12°Grizzly. Pivovar má pěkná pivní loga, kterými jsou ozdobeny pípy a pivní tácky. Prozatím chybějí značkové sklenice. Specialitou skromné restaurace je samozřejmě pstruh –  100 g za 35 Kč. Pak si zde k truňku můžete zakousnout utopence, což bývá v oblasti blízko vodnímu zdroji obzvlášť pikantní.

Na pivech je poznat, že jsou ovlivněna klasickou českou pilsnerovskou školou. Desítka i dvanáctka hluboce, ne však pelyňkovitě hořká s jemnou kváskovou dochutí. Tak nějak mi chutnal naposledy nefiltrovaný Prazdroj v plzeňském sklepení ve společnosti sládka Berky. Prostě česká klasika, pivo na které jsme zvyklí. Chutná příjemně, je možno u něj zůstat celý večer aniž bychom v něm hledali nějaké další tajnosnubné příchutě.

Koncem října podnik bohužel zavírá svůj provoz u Panského mlýna, který se veřejnosti opětovně otevře až na jaře. Pivovar však přes zimu vařit nepřestane. V Opavě údajně můžete kylešovická piva ochutnat v Tenisovém klubu u Stříbrného jezera (asi tam, kde býval ten poklad) a též v centru města v hospodě U Grizzlyho. Dej Bůh štěstí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

4 komentáře u “Další opavský přírůstek

    • jenomže to je cena až v konečném stavu toho pstruha, tzn. po jeho upečení, ne v syrovém stavu, viceméně všichni návštěvníci pivovaru si dneska dávali pstruha……

        • Z informace o ceně pstruha v Kylešovicích vypadla jedna nula. To se stává, kdysi dávno se mylně posunula desetinná čárka v údaji o výživové hodnotě špenátu a snad dodnes někdo věří, že tato zelenina obsahuje enormní množství železa. Opravím to, abych předešel dalším spekulacím.

Napsat komentář k tatoch Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>