Do lokalu Samo pivo v Belehrade dochazim uz ctvrtou sezonu. Vzdy se obavam, ze jej najdu uzavren.
Nastesti se tak jeste nestalo, ackoliv Srbsko neni typicky pivni zemi a Samo pivo je pomerne drahy lokal. Naposledy jsem zacal zcerstva svou degustaci lezakem Alemao. Zajimave. Alemao je portugalsky vyraz pro Nemce, ale pivo je uvareno na balkane. Pro zacatek docela slusna volba. Nenadchne, ale na druhe strane vubec neurazi.
Co dal? Co tak ochutnat neco z Dercolu? Treba Single Hop Sorachi Ace zvany Istok. Japonsky chmel je slechteny k vysoke aromatizaci, avsak kdyz neni kombinovan z dalsimi tremi podobnymi odrudami, je docela citelny [citelny, ne "citelny" bez hacku].
Tak a ted pujdu do cerneho. Nabizeji skoro 8% porter z estonskeho minipivovaru Pohjala. Nekdy si myslim, ze na silnem porteru neni skoro co zkazit. Hutnost doda chuti a je to vse jen na balanci mezi karamelovosti, prazenosti, horkosti apod. Tak mi docela chutnal i Must Kuld Porter. I kdyz i tady plati urcite vyjimky. Jisty pan Vorel z Kladna varival asi tak pred 20 lety komercne cerne pivo, ale elan mu vydrzel jen par mesicu. Pivo pry bylo neumerne kysele. A to v dobe, kdy u nas kyselaky nikdo neznal. Pan Vorel predbehl dobu, avsak bylo to pouze z prosteho duvodu, ze mel po ozarkach kobaltem znicene chutove poharky. Co vse se v pivovarnictvi muze odehrat….
Proplachnu si hrdlo osvezujicim ejlikem od Dilemy a pak uz se vrhnu na kyselal Sour Ale z holandskeho pivovarku Uiltje [sovicka]. Chutna jako kyselina ascorbova a bude zrejme jeste dlouho trvat nez takoveto vyrobky vezmou konzervativni pivari do huby.
Zivili!