Když mi kolega před pár dny sdělil, že se vaří pivo v Ostravě Heřmanicích neskrýval jsem svůj údiv.
Slezskou Ostravu považuji téměř za vyloučenou lokalitu, proto mne ona informace dosti překvapila. Nejznámějším objektem Heřmanic je věznice, kde v 70. letech dokonce seděl budoucí prezident Havel. Kousek výše (ale to je už spíše Hladnov) se nachází cikánská kolonie vzletně nazvaná Vesnička soužití. Takže Heřmanice coby městská čtvrť nic moc. A vida. I tam lze instalovat minipivovar.
Heřmanické pivo mělo premiéru v pátek 18. prosince. Restaurace Beseda, kde se minipivovar nalézá stojí hned u zastávky MHD a budovy pošty. O novém pivu jsem se dozvěděl prakticky z doslechu, nebýt mého neplaceného informátora, možná že by mi informace úplně unikla. V pátek okupovala Besedu uzavřená společnost. Zabrala celý nekuřácký prostor. Její členové byli na příslušníky neuzavřené společnosti dosti alergičtí. I když jsem se jen u baru ptal něco servírky, osobně protestovali a málem hrozil konflikt. Dokonce nechtěli ani umožnit průchod místností na WC a dle obsluhy vyžadovali, aby ostatní hosté, kteří se tísnili v kuřácké špeluňce chodili na toaletu venkem. Přestože nebyli vůbec v právu, volil jsem nejjednodušší cestu a chodil močit ven.
Jak jsem očekával, na budově hospody ani ve výčepu žádné logo´, ba ani zmínka, že se v dotyčném objektu nově vaří pivo. Na čepu byla světlá dvanáctka. Celkem pitelný výrobek, nepříliš hořký s otevřenou chutí. Trochu mi připomínal „vyvařený hadr“, čili zvláštní chuťovou kategorii, kterou jsem objevil nakrátko počátkem 80. let u Ostravaru. Pozoruhodnou událost vzniku nového svatostánku jsem si však v začouzeném šantánu s neinformovanou obsluhou příliš nevychutnal.
Na internetu myslím do současnosti probíhá anketa o název nového heřmanického piva. Napadlo mne, že nějaký archivní speciál by se mohl jmenovat Ljuba Hermannová.
Chuť vyvařeného hadru a pivo s Hukvald k sobě prostě patří :-D.
Pane Láďo, investovali jste mnoho úsilí, času i peněz, nicméně uvedení nového piva v „zabedněné“ Ostravě se Vám moc nepovedlo. Uzavřená společnost, která se nejspíše (dle popisu Martina) skládala z obyvatel místní věznice, která vlastní klíče, není zrovna pro uvedení nové značky piva důstojné. Opravdu jste neuvažoval o tom, že pozvete na tento „křest“ zástupce hospod, které se orientují na minipivovary (Kurnik Šopa, BabylonCafé, Kýbl krve atd.) a tímto navázat cenné kontakty? Neuvažoval jste o pozvání pivních fajnšmekrů? Protože právě tito lidé budou pro Váš budoucí pivní byznys klíčoví! Ještě není nic ztraceno, další význámná událost bude i první várka uvařená přímo v Heřmanicích a snad i se jménem i logem. Věřím, že to pojmete jiným způsobem. Dej Bůh štěstí.
Dneska jsem jel zamerne kolem, ale hospodu sem prehledl a musel jsem se vracet a az napodruhe jsem si vsiml asi terasy s plachtou s napisy Ostravar. Jinak prekvapil me pekne udelany web, coz chvalim. Kazdopadne se tesim az se tam podivam osobne a okostuju.
Zdravím. Jen pro upřesnění – na webových stránkách Heřmanické besedy se lze dočíst, že pivovar se teprve buduje a naše pivo jsme si uvařili v pronajaté technologii pivovaru v Hukvaldech. A název piva se teprve hledá – takže očekávat jeho logo bylo poněkud předčasné. Uzavřená společnost – holt stane se, obzvláště před vánočními svátky. Budu rád když se objevíte i po nich.
Asi jsem se stal obětí informačního šumu. O zařízení z Hukvald jsem věděl, ale telefonicky mi bylo 2x personálem sděleno, že se v Besedě pivo vaří. Jedná se tudíž o starou bolest neinformovaného personálu, který v podobných případech často ví o provozu restauračního zařízení a hlavně o podávaném pivu zoufale málo. Přitom by stačilo naučit jej několik prostých vět…. Jinak přeji mnoho úspěchů do vaření a jak říká klasik: „Budeme to sledovat….“
Martine,Hukvaldy mají již novou technologii?Jinak tady u nás v Přerově naplno probíhá výstavba již druhého minipivovaru.
Podle všeho mají v Dolním Sklenově již nové zařízení a to staré budou používat Heřmanice. Jinak přeji mnoho úspěchů s novým minipivovarem.
jen aby jim tam v Hukvaldech s novými technologiemi nepřibyly i nové plísně, bo ten jejich ležák chutnal jako spontáně kvašený lambik – kyselý, perlivý, se specifickým smradem, více než 2 deci toho nektaru nešlo vypít