Cream Ale podle Havrana

Slovo cream znamená v českém překladu  smetana.  Tak by pivo typu Cream Ale mělo aspoň něčím smetanu připomínat.

Vzpomínám si na chutný mok Boddington Bitter s hustou pěnou a decentní chutí.

U nás bývala v módě smetanová piva s „lavinovým “ efektem Velvet a Maestro. Důležitou roli ve vzhledu těchto výrobků hrál  chemický prvek dusík.

Speciální kapsle, která lavinu vytvořila byla dokonce přidávaná i do plechovek.

Když  jsem v hospodě narazil na Cream Ale z produkce plzeňského minipivovaru Raven, byl jsem mile překvapen a na škopek jsem se těšil .

Jednalo se o devítku, což slibovalo v horkých letních dnech vítané osvěžení.

Mám bohužel rozpačité zkušenosti s různými  verzemi letních ejlů. Většinou nalákají na nízké  EPM a tudíž  i adekvátní obsah alkoholu,  často se však bohužel jedná o nešetrné chmelové vývary,  které krom toho, že intenzivně pálí na jazyku, rovněž nutí konzumenta k přemýšlení , jaké chmely výrobce použil, případně proč to vůbec dělal.

V případě Ravena to tak naštěstí vůbec nebylo. Pivko bylo chuťově čiré a osvěžující. Střední hořkost, přírodní říz, nevtíravé dozrávání. Skutečně pivo, které  (nejen) v létě potěší.

Avšak jednu chybu jsem přece jen shledal .

V dobrých výčepech jsem zvyklý na čepování na hladinku a hustou pěnu. Ravenův Cream ji však měl celkem průměrnou a docela rychle se ztrácela.

Možná má západočeský Havran jiné pojetí tohoto stylu.

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>