Slovo cream znamená v českém překladu smetana. Tak by pivo typu Cream Ale mělo aspoň něčím smetanu připomínat.
Vzpomínám si na chutný mok Boddington Bitter s hustou pěnou a decentní chutí.
U nás bývala v módě smetanová piva s „lavinovým “ efektem Velvet a Maestro. Důležitou roli ve vzhledu těchto výrobků hrál chemický prvek dusík.
Speciální kapsle, která lavinu vytvořila byla dokonce přidávaná i do plechovek.
Když jsem v hospodě narazil na Cream Ale z produkce plzeňského minipivovaru Raven, byl jsem mile překvapen a na škopek jsem se těšil .
Jednalo se o devítku, což slibovalo v horkých letních dnech vítané osvěžení.
Mám bohužel rozpačité zkušenosti s různými verzemi letních ejlů. Většinou nalákají na nízké EPM a tudíž i adekvátní obsah alkoholu, často se však bohužel jedná o nešetrné chmelové vývary, které krom toho, že intenzivně pálí na jazyku, rovněž nutí konzumenta k přemýšlení , jaké chmely výrobce použil, případně proč to vůbec dělal.
V případě Ravena to tak naštěstí vůbec nebylo. Pivko bylo chuťově čiré a osvěžující. Střední hořkost, přírodní říz, nevtíravé dozrávání. Skutečně pivo, které (nejen) v létě potěší.
Avšak jednu chybu jsem přece jen shledal .
V dobrých výčepech jsem zvyklý na čepování na hladinku a hustou pěnu. Ravenův Cream ji však měl celkem průměrnou a docela rychle se ztrácela.
Možná má západočeský Havran jiné pojetí tohoto stylu.