Co se to děje u Lobkowiczů?

Když před pár lety vznikl na české pivovarské scéně nový holding K-Brewery, škarohlídové, mezi něž se řadím i já předpovídaly brzký prodej celého portfolia sedmi domácích pivovarů do zahraničí. Uplynulo několik let, z K- Brewery jsou dnes Pivovary Lobkowicz a jejich výrobky jsou stále považovány za české pivo.

Asi před rokem vyrukoval podnik na trh s nízkonákladovými ležáky Lapák a Chládek. Jinak nic převratně nového. Každý jeho pivovar si vaří své vlastní pivo a firma používá společnou distribuční a obchodní strategii.

Když jsem zhruba před půl druhým rokem zaregistroval U Segala na pípách souběžný výskyt kvasnicového Klášteru a Ježka z Jihlavy byl jsem potěšen. Skutečně krásný večerní zážitek, že jsem překousl i mimořádně nudné vystoupení pohřební kapely Kryštof na ČT 2. Na tuto opakovanou zkušenost (s pivem nikoliv z Kryštofem) jsem se těšil znovu před týdnem. Dokonce jsem na onu degustaci pozval kamarádku. Jihlavská, údajně nefiltrovaná 12°mne však 100% zklamala. Pivo neutrální pH hořkosti s asociacemi na Heineken a jemnou příchutí PVC mi příliš radosti neudělalo. Bylo třeba jej rychle zapít Klášterem. Ale co Gambrinus nechtěl! Klášterní „kvasničák“ chutnal naprosto identicky. Měl jsem hned 2 podezření. Buďto jsem začal náhle trpět ageuzií, což je chorobná ztráta chuti viz francouzská komedie Křidýlko nebo stehýnko, nebo mi výčepní dvakrát natočil stejné pivo. Obé teze jsem zamítl a začal obviňovat Pivovary Lobkowitz. Své mi oné firmě řekl i samotný Segal.V poslední době má i on s lobkoviczkým velkopodnikem nedobré zkušenosti. Párkrát mu prý dokonce prodali pivo prošlé.

Co si o tom všem myslet? Byl to omyl, náhodný výpadek nebo počátek nového trendu. Piva ze sedmi nebo osmi pivovarů se zprůměrní, zarovnají do chuťové neutrality a celý koncern se pak prodá do zahraničí, případně se nalezne cizácký strategický partner a na naší pivní scéně ubude opět pár tradičních regionálních provozoven. Prozatím se naštěstí dobře drží Rychtář, který chutná stejně výborně jako před 28 lety kdy jsem jej poprvé okusil.

Nechme tomu volný průběh. Nic jiného nám ani nezbývá.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>