V dnešní době neexistují pouze pivovary, které mají svá trvalá bydliště. Létající pivovar Nomád se chlubí, že po vzoru kukaček zanáší výrobu svých piv do cizích hnízd, na podobných principech funguje i pivovar Falcon, s něčím na tento způsob jsem se setkal onehdy v Praze – tenkrát mne šokovala neúměrná cena tohoto rukodělného piva, jehož název jsem naštěstí zapomněl.
„Své“ pivo si nechají vařit i nejrůznější hospody a budoucí minipivovary, které uvažují, případně naopak vůbec neuvažují o pozdějším zavedení vlastní výroby. Zeptáte-li se na původ onoho moku, personál hospody buďto vůbec neví, případně mlží, v nejkřiklavějších případech vám dokonce sdělí, že vám tuto informaci neprozradí.
Koncem minulého týdne se objevilo U Skákavého poníka záhadné Zemské pivo. Nikdy jsem o ničem podobném neslyšel. Naštěstí distribuci zajišťuje pražská Aliance piv, která neopomněla tento výrobek opatřit legendou. Nedávno založená firma Zemský akciový pivovar se pokouší vybudovat v Praze po dlouhé době opět malý průmyslový pivovar. Je opravdu na čase. 113 let se v našem hlavním městě pivovárky pouze zavíraly. Dnes tam funguje vedle 17 minipivovarů pouze jediný podnik průmyslový – Staropramen, o jehož kvalitě by se dalo s úspěchem pochybovat.
Nová společnost s chvályhodným záměrem jde ve své legendě hluboko do historie. Již v e 14. století existoval v Praze tzv. Zemský úřad, který, mimo jiné uděloval várečná práva a staral se o řádné dodržování předpisů této vázané živnosti.
Zemské pivo se zatím ještě v Praze nevaří. Prozatím je, údajně podle starého receptu připravuje sládek v pivovaru Chotěboř Oldřich Záruba. Myslím, že jeho rukopis je v Zemském pivu znát. Desítka je nezvykle výživná a plná chuti. Člověk odkojen průmyslovými globalizačními řeďáky společností SAB Miller nebo Heineken už snad ani neví, jak chutná poctivé výčepní světlé. V chuti Zemského je výrazná hořkost, ale i kombinovaná vůně chmele a sladu. Poctivé obilné zrno, žádné laciné náhražky. Chuťový zážitek vskutku pozoruhodný a já osobně se už těším na Zemskou 12°, která bude v téže hospodě co nevidět naražena.
Malá aktualizace: web je http://www.zemskypivovar.cz/, FB jsou https://www.facebook.com/zemskypivovar/ a https://www.facebook.com/dominikansky.dvur/. Dominikanský Dvůr je přechodně zprovozněn (vnější část) coby skromná zimní hospůdka. Momentálně se vaří: filtrované a nefiltrované desítky a dvanáctky, polotmavé, dále Irish Red Ale, India Brown Ale a Colorado Pale Ale
Zemské pivo vařené provizorně v Chotěboři bylo vynikající. Uvidíme jak se mu povede v Braníku.
pivko mi hodně zachutnalo, je v něm výrazně „cítit“ má oblíbená Chotěboř. Jen mi trochu vadí, že si ho nemůžu dát na baru v Hobitovi, ale musím se na něj přesunout vedle do Poníka, což mi trhá relaxační pivní odpoledne