Časově i surovinově nenáročná polévka může sloužit přímo jako pokrm k pivu i jako součást ranních vyproš’továků.
Pro 4 osoby:
4 střední cibule
kousek másla
olej
cca 100 g tvrdého sýru
kousek tvarůžku nebo syrečku
150 – 200 ml bílého vína
masox nebo kuřecí bujón (cca 1 kostka, dle chuti možno i více)
vegeta, bílý pepř, luční kmín, muškátový květ
případně trochu hladké mouky
Cibule nakrájíme na drobno a necháme osmahnout na směsi másla a oleje. Po čase možno trochu posypat moukou (není nutno). Přisypeme dle chuti vegetu (podravku).
Když je cibule dostatečně osmažená (cca 8 – 10 minut) zalijeme cca litrem vody a přivedeme k varu. Přidáme masox nebo bujón a okořeníme bílým pepřem, lučním kmínem a trochou muškátu (s citem).
Zhruba po 10 – 15 minutách vaření přidáme bílé víno a dále vaříme. Jestliže je cibule měkká, nasypeme kousky tvrdého sýra a tvarůžků. Už jen necháme projít varem a podáváme.
Název Austerlitz vznikl jako vzpomínka na slavnou bitvu u Slavkova (1805), kde došlo k setkání francouzské a moravské kulinářské kultury.
Bon apetit!