Nadpis zní podivně, ale jedná se o pražskou hospodu, která se jmenuje Ferdinanda.
To onoho šantánu docházím už více než 12 let. Nalézá se jen asi 300 metrů diagonálně od pražského hlavního nádraží ve stejné ulici jen o kousek dále než je restaurace U staré pošty.
Na samotném nádraží teď fungují dvě plnohodnotné hospody Potrefená husa a Krušovická šalanda, obě jsou však na nádražky nepřístojně drahé. Dát za krušovickou 10°celých 44 Kč je zhýralost, i když chuťově je již na tom o něco lépe než před 10 lety.
Ferdinanda je otevřena od 11 hodin a již od prvních okamžiků provozu je v ní čilý ruch. V plytkém suterénu je výčep a asi deset stolů, nahoře další posezení. Během dne se do ní scházejí hosté převážně na jídlo. Podnik nabízí několik druhů hotovek a polévek a místní kuchaři nesporně své řemeslo ovládají. Naposledy jsem si tam objednal Gnocchi se sušenými rajčaty, česnekem a kuřecím masem. Výborné a syté.
Na čepu výhradně dobře ošetřené benešovské pivo Ferdinand. Světlá i tmavá 11°stejně jako světlá 12°půllitr za 32 Kč, což je na centrum Prahy dnes skutečně neuvěřitelná cena. Speciální tmavá 13°Sedm kulí za 36.
Obsluha pohotová a hbitá. Vaši objednávku včetně jídla vyřídí za pár minut. Zřejmě ví, že do Ferdinandy se chodí čekat na vlak. Takže jestli jste tuto provozovnu doposud neznali, brzy ji otestujte. Určitě stojí zato.
To už je minulost. Teď tam hospodu provozuje Lobkowicz.