Stále více mne lákají tzv. piva „výčepní“.
Jednak neobsahují tolik alkoholu jako ipy nebo stouty, navíc mají i nižší glykemický index, což jako diabetik ocením.
Rád vzpomínám na naši někdejší regionální desítku nošovickou, ale přišla k chuti i Opava. Výbornou desítku míval i Kozel.
V současnosti naše malé a střední pivovary stále udržují tradici výčepních piv a některé z nich považuji přímo za skvosty. Kdysi jsem prodával skvělou osmičku z Harrachova a myslím, že jsem tenkrát narazil i na pivko o stupňovitosti 7°. V Ostravě během léta můžeme narazit na 9° Letušku z Aera. Devítku rovněž vaří První minipivovar v Havířově.
Před týdnem jsem si koupil zlevněnou desítku z nového pivovárku Olbrew v Sedlnici. Obsah alkoholu pouhých 3,6%, ale chuť výrazná. V první řadě vysoká hořkost, v druhém plánu i nevlezlé prosakování sladové složky, což dodává onomu truňku svérázný charakter. Zkrátka – podařený kus.
Opět připomínám – chuťově komplexní vysokostupňové pivo uvaří i jen trochu kvalifikovaný domovarník, zatímco dobrou desítku jen Mistr sládek.
Tak trochu mimo tema: nepil jste v posledni dobe Starobelsky lezak? K memu zdeseni se podstatne zhorsil, zcela postrada riz, podle me.
No, podle mne, alespoň tam, kde jsem jej v poslední době ochutnal říz byl celkem v pořádku, leč obávám se, že Starobělské trochu ztrácí svou chuť. Tedy alespoň 12°, která mi v posledních pár měsících připadá dosti nevýrazná. A navíc mám pocit, že se chuť tohoto piva liší várka od várky. Nicméně SB mám stále rád jako lokální minipivovar a potěší i rozumná cena.
Ano, mám podobné pocity, ten říz se mi po napsání příspěvku v mobilu pak zase zdál trochu lepší, takže nějaké momentální pomatení smyslů… ale chuťově velké zklamání oproti dřívějšku. Normálně se ho teď bojím koupit v petce na víkendovou chatu. Asi zajdu du Aera a Dromedára.
Já mám hodně rád desítky z Nošovic, Nymburka a Rakovníka. To je taková moje oblíbená trojka, kterou seženu v nedalekých supermarketech.
Některé minipivovary, než by se ztrapnily, že dobrou desítku neumí, raději ji nevaří vůbec.
Pamatuju se, že ještě, když pan Mikulica vařil v Chýni, na jeho desítku jsem se vždy těšil a silnější piva mě v Chýni ani moc nezajímaly. Ale ne každý sládek je tak šikovný jako pan Mikulica.