….zejména když je nakyslý. Přečtěte si, co se mi dnes stalo v jedné ostravské hospodě.
Restaurace U Zvonu vznikla z původního hotelu Zvon, který byl s velkou pompou otevřen na rohu Pivovarské ulice poblíž výstaviště Černá Louka v 1. polovině 90. let. Od přelomu tisíciletí tam byo na čepu hlučínské pivo za seriózní ceny, otvírací doba pondělí – pátek 9.00 – 20. 00 mne však příliš neinspirovala, zvláště když často již kolem šesté odpoledne se lokál náležitě vylidnil a bylo slyšet špendlík…
Dnes je z tohoto šenku tzv. Chachárkova hospoda. Podnik sází na „meníčka“, mají výběr asi z deseti druhů v ceně od 69 do 89 Kč. Na čepu Chachárek 12°, pivo záhadné svým původem, které se snad jaksi transformovalo z kopřivnického Lašského Vulkánu a v současnosti není vůbec zřejmé, kde se vlastně vyrábí. Chuťově naprosto průměrná značka, snad o něco příjemnější alternativa k obligátním masovým sračkám typu Gambrinus, Pilsner Urquell nebo Radegast. Na Hulvákách v bývalé knajpě Na Kopečku, kam jsem míval odpor chodit už v roce 1980 kdy tam točívali Zlatovar za 2.80 Kčs podávají Chachárka 10° i 12° a já mám velké podezření na ředění piva na požadovanou stupňovitost metodou HGB v tajemném pivovaru nebo dokonce přímo v prostorách pivnice, neboť chuť obou druhů je skoro identická.
V bývalém Zvonu mi inkriminovaného Chachárka natočili 2x poměrně solidně. Slušné chlazení, umírněný říz – prostě pivo, které se při troše dobré vůli i dá na žízeň pít. Dnes však byl Chachárek nakyslý a lehce čpěl kazícím se pivem. Napadla mne hned dvě vysvětlení.
1. Jak už bývá zejména v našem regionu zvykem, hospoda otevírá v 11 hodin a pivo tak mohlo pocházet z nepropláchnutých trubek, což v tomto případě by bylo ještě o to tristnější, protože jsem prokazatelně neobdržel první kus nového dne.
2. Pivo, které je sice filtrované, leč nejspíš nepasterované se v bečce kazí a zlotřilý diletantský personál jej bezostyšně podává hostům.
Zaplatil jsem požadovaných 18 Kč, pivo nedopil a informoval hostinskou. Ta byla očividně překvapena. Zřejmě si ještě nikdo nestěžoval. Nehádala se, jen přikývla a nejspíš si myslela svoje ve stylu: ty mi budeš, ty kverulante něco vykládat. Ať si z mé oprávněné výtky vzala cokoliv, určitě nezpytovala svědomí a nevypláchla trubky ani neodrazila bečku.
Během krátké doby se chystám na reinspekci a už se mi rýsuje plán, jak prznitele piva vytrestat!
Co chlastáš, Krokodýle? Podle literární úrovně tvých slintů bych to odhadoval na surinamské výčepní Parbo. Ale nejspíš to bude Géčko. Pro lidi podobných vyjadřovacích schopností je však škoda každého piva.
Á robi se v Avaru…
Josek, tot pravy Rebel,
je navykly na euroSracky a pak remca !
Nachcat mu do…