Černá Barbora

Ostravský pivovar začal zcela nedávno vařit nové černé pivo. Je to správné, neboť slušných černých ležáků či rozumných speciálů je na našem trhu třeba.

Tisková zpráva o novém výrobku – černé 13°s názvem Černá Barbora byla lehce nepřesná. Psalo se v ní, že do Ostravy se výroba černého piva vrací po 72 letech. Přesto však pamatuji, že Ostravar vaříval v 70. letech tmavé výčepní pivo Rubín a krátce po revoluci v roce 1991 začal na chvíli vyrábět i černou 10°Vraník. V roce 1992 experimentoval s polotmavou 12°Karát, výrobek se však příliš neujal.

Premiéru Černé Barbory jsem zmeškal. Odmítl jsem zaplatit 350 korun vstupné na Slavnosti Ostravaru. Když jdu na pivo, nepotřebuji u toho poslouchat drahou hudbu. Navíc jsem poprvé v životě litoval, že se nejmenuji Barbora. Ty měly na akci vstup zdarma. Barboru jsem objevil o pár dní později v pivnici Kenken.Je to celkem slušně pitelné pivo, u kterého je však zřejmé, že je vyráběno průmyslově. Není vyloženě hořké, ani sladké. Ve zbytkovém „lechtání“ chuťových pohárků je zjevná střední hořkost, občas probleskne nasládlý tón. Barbora nevoní příliš karamelem a nejsou v ní patrné ani výraznější stopy kávy nebo hořké čokolády. Celkový dojem působí dosti „učesaně“. Pivo neurazí, ale ani nijak mimořádně nenadchne.

Abych zjistil, kde se Barbora točí, volal jsem přímo na obchodní oddělení Ostravaru. Tam příliš sdílní nebyli, moc toho o distribuci nevěděli, dokonce se mi zdálo jakoby pravá ruka nevěděla co dělá levá. Vedle Kenkenu je černý Ostravar také v Jindřišce a určitě U Schöntahla ve Vítkovicích i v Krčmě na Mírovém náměstí. Jestli se zadaří, stane se Černá Barbora běžnou součástí sortimentu našeho městského pivovaru.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

4 komentáře u “Černá Barbora

  1. Po pravdě jsem od tohoto piva moc nečekal a byl jsem velice příjemně překvapen. Černou Barboru jsem si dal v Jindřišce a byla výborná.

  2. A chut’ově jsem byl taky trošku zklamán! Ale to je asi můj problém,protože jsem se na to pivo strašně těšil,ale na druhou stranu jsem rád,že mi někdo nezávisle potvrdil i můj názor!

  3. Taky jsem musel napsat do pivovaru email,abych se dozvěděl kde Barboru čepují a když jsem 12.6.chodil po restauracich v centru Ostravy,kde čepují Ostravar,tak ji nikde neměli a ani nevěděli,že nějaké nové černé pivo existuje!!!

Napsat komentář k Josef Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>