ČB – Den poté

Letošní ročník pivního festivalu v Českých Budějovicích mne příliš neinspiroval. Tak jsem se rozhodl, že následující odpoledne strávím odlišně.

Začal jsem ráno na internetu na stránkách pividky.cz. Kraj Jihočeský. Na to, že bydlím v regionu skoro 400 km vzdáleném se v tomto pivním kraji docela orientuji. Prachatice, Volary a Kvilda jsou daleko – to by chtělo samostatný výlet. Co třeba Blatná? Už v roce 1991 mi jeden písecký štamgast chválil blatenské pivo, které se přestalo vařit v roce 1978. Avšak jak jsem se dozvěděl z tel. rozhovoru současný minipivovar má omezenou kapacitu a prozatím zaváží jen pár lokálních hospod. Ochutnat pivo Transformátor lze zase jenom v okolí Hlavatců. Možná v létě. Pivovar Horní Chrášťany se nalézá v areále ekofarmy, což mi bývá vždy trochu podezřelé. Tentokrát jsem však na příslušných stránkách dohledal i nějaká výčepní místa – z toho jedno přímo v jihočeské metropoli.

Kousek od stanice městského autobusu č. 13 se nachází restaurace Jelen. Napůl celkem příjemná krčma, napůl bowling. Na čepu sedm profláknutých pivních značek a jako růže mezi trním jedna pípa s nažloutlým logem – pivovar Velké Chráštany. Ačkoliv dávám přednost spíše pivům hořčejším a zemitějším, chrášťanská světlá 11°potěšila mé pivařské srdce. Cítil jsem v ní jistou „mramorovost“ a svým charakterem mi trošičku připomínala Budvar. Dobré pití.

Do Hluboké nad Vltavou to trvá z Budějovic autobusem asi půl hodiny. Motorovým vlakem jen sedm minut. A to proto, že nádraží je od obce vzdáleno asi 4 km. Nicméně již jsem tady a pivovar funguje! Hospoda Solidní šance pochází z roku 1692 a přes první, docela sympatický dojem je to demonstrace nevkusu. Stylový barokní objekt, kde se ještě dochovaly snad původní dřevěné trámy je vedena jako hybridní sport bar. Pod klenbami visí dresy hokejistů a na stolech pod sklem jsou umístěny výstřižky z novin – samé sportovní zprávy z různých období našich sportovních úspěchů. Vedle toho pianino s vystavenými notami, šicí a psací stroje – prostě tématický zmatek. Hlubocká 11°Melichar celkem chutná. 12° Kašpar je dle nápojového lístku polotmavá, na mne působí však docela světle. Navíc není vůbec dobrá. Spousta senzorických chyb. Zřejmě se  jim to nějak zgrclo. Řekl bych chlorfenol. Tmavá 13°Baltazar je opět pitná, ale připadá mi spíše jako polotmavá. Nejspíš na Hluboké znají relativistickou poučku, že bílá je nejsvětlejším odstínem černé.

Zpátky bych už kráčel po výpadovce za pološera předpisově neosvětlen. Tak používám autobusovou dopravu. Cesta do ČB mi tak trvá skoro 45 minut.

Budějice mají stále nádražní hospodu. Není vůbec útulná, ale mi připomíná staré, normální časy. Na čepu Dudák a Budvar za seriózní ceny. Na stropě mokré fleky. Zřejmě mají problém se střechou. Chtělo by to zaúkolovat EU, ať se stará.

Den zakončuji v mé oblíbené hospůdce U černého koníčka Tankový Platan 11°trochu fádní, ale kvasnicová 12°skvělá! Bodejť. Protivínský pivovar vaří už od roku 1598! Cmunda za 118 Kč – porce, která se na posezení skoro nedá sníst. A hlavně ten pravý hostinský hukot! Žádná televize, žádné rádio. Jen ryčící hosté, kteří kolem 19 hodiny naplnili lokál skoro až nadoraz. Jsou ještě radosti života!

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “ČB – Den poté

Napsat komentář k Václav Švihlík Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>