Bombarďák a Dr. Rudi

V Babylonu Skečoňský Žabák jako křen. Nikdy nezklame. Bylo však třeba něco k němu „přikousnout“.

Pan šéf dotyčného šantánu má vždy nějakou zajímavou flašku či petku při ruce. Tentokrát překvapil litrovkou Bombarďáka z Velké nad Veličkou. Pamatuji si, že jejich 11°ležák, který jsem koštoval před pár měsíci byl výborný. V Brně jsem narazil na nějaký speciál (mám dojem, že rovněž spodně kvašený), ten mne však již tolik nenadchl, navíc cena 49 Kč za půllitr se mi zdála i na Brno dosti vysoká.

Poslední vzorek Bombarďáka se jmenoval Dr. Rudi a byl to single hop, který prý obsahuje druh chmele stejného jména. Ačkoliv mám na ipy, apy a podobné naparfémované značky svůj názor, single hopy pro mne bývají docela atraktivní. S nedůvěrou jsem kupř. přistupoval v Bělehradě k single hopu Citra od Kabinetu, výsledek mé degustace byl však celkem uspokojivý. Jeden druh, i když aromatického šlechtěného chmele neudělá v pivu zřejmě takovou paseku jako kombinace čtyř.

Podobnou zkušenost jsem získal i z Dr.Rudiho. Pivo dostatečně hořké s příjemnou ejlovskou vůní. Chmel byl cítit, ale příliš nedominoval. Vládla pivní hořkost s jasnými, leč spořádanými chmelovými tóny. Alkoholu tak akorát, dočetl jsem se druhý den, že se jedná o dvanáctku. Žabák, kterým jsem Bombarďáka zapíjel měl chuť značně odlišnou, díky svému spodnímu kvašení i komplexnější a vhodně vzorky koštovaného ejlíka doplňoval. Další možnost, kterak zkombinovat v degustaci více piv zároveň, možná přistoupit k příležitostnému srovnávání, v podstatě si však užívat kvality znovuobjeveného odkazu našich pivních předků.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>