Bitter po přerovsku nevyšel

Můj prvý bitter (slabší hořké svrchně kvašené pivo původem z UK) jsem ochutnal roku 1989 na letišti v Heathrow. Yorkshire Bitter. Chutnal mi.

Od té doby bitter v anglosaském světě vyhledávám. Dokonce mne na tomto pivním stylu vzrušuje i fakt, že je běžně podáván teplý a bez řízu. To k bitteru zkrátka patří.

Přerovský parník mám rád a jeho piva mi obecně chutnají. Zejména hutný žitný Afroameričan (kdysi Negr). Trochu mne sice přímo v restauraci vadila nápadně mladá obsluha, která o pivu samotném věděla minimum, jinak však slušný průměr. Pivo s názvem Lord bitter samo o sobě svádí k ochutnání. Vyzkoušel jsem jej u Segala. Před tím jsem zdegustoval 15° Zimní Karkulku z Třebíče. Moc dobrá. Můj prvotní zážitek z onoho města sice ne příliš příjemný, ale o tom někdy jindy.

Lord měl zakalenější barvu a bohužel mi bylo něco podezřelého již na jeho vůni. Bohužel se to projevilo i v samotné chuti. Bitter se vůbec nezdál býti bitterem, zřejmě se při procesu vaření či kvašení něco zgrclo. Myslím, že profesionální degustátoři tomu říkají chlorfenol. Lord totiž chutnal nejvíce po nemocniční desinfekci. Silně mediciální příchuť. Tento negativní fenomén bohužel překryl vše, co se mohlo v tomto moku vyskytovat. Snažil jsem se fenol odmyslet, ale evidentně to nešlo. Musím dát čtyřku a to ještě pozitivně hodnotím snahu.

No co? Někdy to nevyjde. Věřme, že příští přerovský bitter bude chutnat jako v londýnském pubu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

7 komentářů u “Bitter po přerovsku nevyšel

  1. Ejl Lord Bitter jsem měl v lednu v Přerově přímo v pivovarské restauraci. Ve zklamání a nedostatcích ejlu se prakticky shoduji s autorem. Vím, že je to těžké nepovedenou várku jen tak vylét do kanálu, na druhou stranu proč si tím kazit dobrou pověst?

  2. já jsem teda u Segala zkusil přerovského sv. Mikuláše, měl to být tuším 15° belgický dubbel. Zrovna totiž došel Bizon Aparát APA, který mi posledně hodně chutnal a byl vystřídán tím přerovským mokem. No a musím říct, že Mikuláš byl těžkým zklamáním. Sice jsem ho kopnul narychlo těsně před odchodem, takže jsem mu nevěnoval až tolik pozornosti, taky jsem už měl něco upito, ale Mikuláši se budu vyhýbat jak čert kříži.

  3. asi jsi měl pech, ty jsi byl v Parníku v sobotu. Já tam byl předtím ve středu a to pivo mi chutnalo, projel jsem před hokejem celý jejich pivní sortiment a pak po zápase jsem tam ještě poseděl zrovna u 2 Lord bitterů – nemůžu na to pivo říci půl špatného slova. Jinak hodně dobrý byl jejich Admirál, ale s ním si není radno zahrávat, bo to je 16 a pak je člověk schopen jít v temné noci na exkurzi do místního cikánského ghetta za nádražím, aby si užil trochu exotiky a cestu časem někam do 15. století, než mu dojede zpožděný vlak…..:-)

    P.S. na druhé straně jsem měl smůlu na jídlo, jelikož mám rád Řecko, tak jsem se těšil na jejich středeční řecké menu…….a byl to těžký průser, s Řeckem to mělo společné jen jméno, jsem si zase ověřil, že řeckou kuchyni má smysl jíst jen v Řecku……

    • Lord Bitter jsem pil u Segala a byl výrazně chlorfenolový. Jinak Parník mám rád. Sám jsem jejich pivo prodával (a pil).

      • aha, já myslel, že ses v Parníku zastavil cestou z Kostelce, každodpádně přímo u nich byla všechna piva řádně ošetřena a nic jim nescházelo…..

          • Nemyslím, že by byl U Segala problém s potrubím. Lord z Přerova mi prostě vůbec nechutnal jako bitter. I to se však stává.

Napsat komentář k asdas Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>