Sládek a pivovarský podnikatel František Smetana si po působení v polské Nise a Chvalkovicích roku 1823 pronajal Valdštejnský pivovar v Litomyšli, kde se mu 2. března 1824 narodil syn Bedřich.
Starý Smetana byl mužem plodným a nápaditým. Byl otcem 18 dětí a údajně při vaření piva přidával do spilky psí výkaly kvůli důkladnějšímu kvašení. Tato tradice však v Litomyšli naštěstí zanikla.
Před několika lety se rozhodl Jiří Kohák – majitel vyhlášené restaurace Na veselce obnovit v Litomyšli pivní tradici. Od záměru k realizaci uběhlo pár let, plán ale vyšel a dnes skromný pivovárek už vaří.
Naposledy jsem Veselku navštívil snad koncem roku 2013, kdy jsme tam s našim divadelním souborem Zběsilá Pípa uspořádali představení pivního Muzikálu Josef 2. Tenkrát ještě Litomyšl své pivo neměla. Od té doby jsem asi čtyřikrát tímto městem projížděl, nikdy jsem však kvůli časové tísni místní značku neochutnal. Až loňského Silvestra.
Hospoda oficiálně otvírala až v 19 hodin, přesto mne majitel a hlavní sládek v jedné osobě pozval na koštovačku. Pivo nese ve svém názvu důvěrně křestní jméno slavného rodáka. Takže jsem začal Bedřichovou světlou 11°. Klasický kvasničák se slušnou jedenáctkovou konsistencí ve kterém se chmelem nešetřilo. Mlžná barva nenechá nikoho na pochybách, že se jedná o nefiltr, pivo je svěží a charakteristicky české. Podnik se prozatím věnuje výhradně výrobě piv spodně kvašených. Prostory pivovárku jsou skromné, leč útulné a vše tam má své místo.
Bedřichovo polotmavé bylo ještě zajímavější. Zatímco světlou 11°bylo možno v pohodě zařadit do jisté škatulky, v případě polotmavého to už tak jasné nebylo. Teoreticky se jednalo o ležák vídeňského tylu, mok byl však bujaře kvasný a chuťově neučesaný. Vídeňskost a spontánní hořkost prolínající se v nepravidelných intervalech, které závisí na momentálním rozpoložení pijáka. V žádném případě poklidné pivečko vhodné pro ženy odkojené cukrárnou, nýbrž svéprávný český minipivovarský produkt, který po příjemném degustačním zážitku zanechává pár otázek, které se snaží zaskočený konzument zodpovědět do příštího půllitru.
Bedřichova Vánoční 15°zase kontrastně poklidná, vhodná k uzavření pivního večírku. Plněná do pěkných sedmičkových láhví s keramickým uzávěrem. Jen by mohla více pěnit.
Když jsem se měl k placení, management se vyjádřil, že mi vzorky poskytl bezplatně jako studijní materiál. Paní hostinská dokonce pronesla krásnou větu: Dneska zadarmo, zítra za peníze.
Veselka je super podnik, byl jsem tam někdy na podzim a byl jsem nadšen, vaří opravdu skvělé pivo, do toho chutná domácí kuchyně a taková celková domácká atmosféra, vůbec se mi nechtělo od nich pryč :-))