Pustkovecká hospoda U táty má již svoji slušnou historii.
Vím, že jsem tam konzumoval už někdy kolem roku 1995.
Ještě nedávno tam točili Hasiče z Bruntálu. Dnes tam převládají profláknuté značky a 12° Sun IPA z Nachmelené Opice. Tu si tam mimochodem koupíte za 38 Kč, zatímco při festivalu v ostravských ulicích stál plastový kalíšek s tímtéž pivem na střeše domu „u Brauna“ plných 65.
K pivu Táta nabízí obligátní utopence a hermelíny, po 15. hodině údajně i bramboráky. Zaujala mne však chuťovka batátové hranolky.
Batáty – jako sweet potatoes jsem poprvé jedl v roce 1986 v Kanadě, když je tady ještě málokdo znal. Tenkrát naše brambory trošku zesládly pouze v případě, že prošly krutým mrazem. Rovněž existovala verze brambor na sladko tzv. „škubánky“. Dnes jsou u nás batáty, stejně jako třeba banány či kiwi naprosto běžnou surovinou.
Jako pivní chuťovka v kornoutu se kupodivu hodí i k pivu. Měly by se však přisolit a neškodilo by ani ostré koření. To mi v tátovské verzi trochu chybělo. Jinak však nápaditá a cenově dostupná pivní pochutina.
Doporučuji ochutnat nebo si ji přímo osobně připravit.