Pražský létající pivovar Bad Flash se hojně věnuje experimentům.
Nedávno jsem okusil jejich letní ejl nazvaný Afrika. Pátral jsem, proč se pivko jmenuje právě po tomto černém kontinentu. Nic mne nakonec nenapadlo. Čtyři druhy chmele pocházely od nás, z USA a NZ, nepocítil jsem ani stopy následků spontánního kvašení. Mok lehký s 9% EPM, který se hodí na uhašení žízně. Maně jsem jej srovnal s aerovskou Letuškou. Afrika je pochopitelně aromatičtější a také výrazně dražší. Nakonec jsem přišel na to, že Afrika se pivo jmenuje proto, že je tam horko. Avšak na druhé straně by se stejně tak mohlo jmenovat Asie, Jižní Amerika nebo Austrálie (především v okolí Darwinu bývají v létě běžné teploty až kolem 40°C). Zřejmě však patřím k obci věčných kverulantů, neboť kdyby se nějak tak onen mok nazýval, reptal bych, proč se nejmenuje Afrika.
Druhý zdegustovaný kousek byl chuťově napínavější. Byla to kyselá 16° s černým rybízem a růžovým pepřem. V tomto případě jsem, alespoň pro sebe ochutnával alkoholický nápoj, neboť onen Bad Flashův výrobek příliš pivo nepřipomínal. Asi jakoby jste se zamýšleli nad tím, že Yorkshire pochází z vlka. Jinak osvěžující nakyslá příchuť s vůní i barvou černého bezu a jen lehký štych růžového pepře, který mám v kuchyni rád. Kdysi mi trochu připomínal antiperle.
Avšak jako vždy je třeba zajímavé experimenty spláchnout plnokrevným ležáčkem, o kterém se nemusí moc přemítat a u kterého se cítím doma.