Obnovení pivovarských tradic v České Třebové jsem před cca 14 lety uvítal. Českotřebováci pivně založeni vymetali zimní i letní festivaly v hrdých vlasteneckých trikách a dokonce vařili po domácku pivo v soukromé provozovně U tří pupíků.
Klasický ležák z ČT (to není Česká Televize) se jmenuje Kohout. Není to v současnosti úplně původní název. Kohouta má ve znaku i Blatná a na Kohutce ve Vyšních Lhotách se zase vaří Kohut.
Nicméně ten českotřebovský je kvalitní a léty prověřený.
Se samotným pivovarem, který nese jméno Faltus jsem poměrně často jednal v dobách, kdy jsem byl zaměstnán coby (ne) zodpovědný vedoucí v pivotéce Pivovarského domu v Ostravě.
Tenkrát se Kohouti i jiné druhy od Faltuse docela dobře prodávaly, navíc dodávky byly spolehlivé a i cena byla příznivá.
Když jsem nadšen opouštěl pivovar v Hylvátech, měl jsem už namířeno domů. Na pivním výletě jsem byl už třetí den, tak už jsem se i celkem těšil do svého rodného města.
Přece mi to ale nedalo a v ČT jsem nakonec svou cestu do Ostravy přerušil.
Faltuse jsem našel poměrně snadno. Na čepu měl celých 7 druhů vlastního piva.
Po světlé 13°, což je můj oblíbený styl napříč pivovary jsme si objednali pivní testovací set s dalšími pěti typy.
Zatímco Kohout 11°i 13° byla standardní piva, speciály mne zaujaly o dost více.
12°APA Kendy osvěžující a harmonická. Brown IPA 14°Pražec také dosti zajímavá.
Nejvíce mi jela piva vícestupňová. 18°Andrea hutná a výživná a nejmocnější Faltusovo pivo 19°Doppelbock vyrobeno za asistence českých a německých chmelů bylo samá chuť. Tyto siláky je však radno konzumovat se zapnutým rozumem a vhodně a bezpečně nastavenou záklopkou. Jsou to moky chutné, leč zrádné.
Nakonec zapít ještě jednou 13° a pak už na vlak.
Jsem napojen a tak už nepotřebuji hledat jídelní vůz nebo si kupovat drahé pivo od stewarda.
Středně dlouhá pivní výprava do Hradeckého a Pardubického kraje se vydařila.