Hlučínský pivovar Avar patří mezi konzervativní podniky.
Začínal před 24 lety světlou a tmavou jedenáctkou, později o stupínek přidal. Dnes běžně vyrábí světlou a tmavou 12°, světlou desítku a 12°nefiltrovanou. V pivovaru však vaří i nejrůznější létající subjekty. V poslední době hlavně Chachárek a k hlučínskému pivovaru má blízko i značka Franc. Ten je známý (zejména na pivních festivalech) výrobou ochucených piv. Namátkou jmenujme grapefruit, kiwi, hrušku, meloun a vrcholem Francova repertoáru je pivo se zlatými šupinkami.
Včera jsem byl docela překvapen, když jsem v avarské nabídce uviděl pivo pomerančové. Nu což. Ochutnáme. S půllitrové sklenice se linula vůně čerstvého džusu. Chuť se mi zdála dokonce o něco hořčejší než u běžné filtrované 12°a během degustace probíhaly dokonce chuťové asociace na dříve zmíněný grapefruit. Pivo bylo pitné, mohl bych možná říci, že spíše pro ženy, ale ty mají raději piva výrazněji sladšího charakteru. Prostě izolovaný experiment, který osvěží jistou zaběhlou rutinu.
U Avara jsem si též dal poprvé jako pivní chuťovku vedle obligátních tvarůžek též pečené vepřové žebírko s hořčicí a krenexem. Za pouhých 82 korun 350 gramová porce vedle dvou kostiček plná masa. Syté, chutné, leč hodně mastné a tím pádem evidentně nevhodné pro pacienty s žlučníkovými problémy. Jinak jako pivní chuťovka super – po ní opravdu Avar teče proudem….