Aero U čápa

Když v 70. letech míjel autobus žabeňskou restauraci U čápů (U čápa), věděl jsem, že již brzy dorazíme do Ostravy.

Osobně jsem navštívil tuto hospodu poprvé až v roce 2001, kdy se v jejím okolí začalo vařit pivo.

O to se tenkrát starali dva mladí podnikatelé, kteří vyráběli tehdejší žabeňské pivo v nedalekém domku. Byla s nimi docela obtížná komunikace. Nikomu nedovolili jejich technické zařízení ani na chvilku spatřit a vystupovali dosti arogantně.

Jejich produkty v kvalitě velice kolísaly. Jednou mi jejich desítka připomínala někdejší špičková piva ze Severních Čech, jindy mi zase dvanáctka chutnala jako vyvařený hadr na nádobí.

Provoz žabeňského mikropivovaru trval zhruba jeden rok. Poté byla aparatura odsunuta načas do Dolního Sklenova a v současnosti celkem úspěšně funguje v heřmanické Besedě.

Déle než 20 let mne Čápi v Paskově – Žabni vůbec nezajímali.

Zájem ve mne vzbudila až informace, že si celou restauraci plánuje vzít do nájmu podnik Aero v Ostravě Jih.

Tento počin mne skutečně zaujal. Zejména, když mi došlo, že v dotyčném objektu se začne podávat chutné Aero pivo.

Dozvěděl jsem se, že žabeňská hospoda v posledních letech dosti upadala. Zkracovala se provozní doba a údajně ani příliš nefungovala komunikace mezi managementem a hosty.

V dubnu se staronový podnik, který se nyní jmenuje Aero U čápa znovu otevřel veřejnosti.

Nikterak jsem nesledoval zprávy v médiích, jen mi moje neteř (ze Žabně) sdělila, že se osobně zúčastnila slavnostního otevření a že se jí to líbilo.

Nejlepší informace vždy získáte z osobní návštěvy.

Minulý pátek jsem proto také Čápa navštívil.

Nejvíce jsem byl zvědavý pochopitelně na pivo.

V Aeru se k tomuto účelu začalo vařit nové 12° pivko Žabeňák (nezaměňovat za Žabáka ze Skřečoně). Chcete-li tuto značku ochutnat, musíte zamířit do Žabně, jelikož v prostorách svého vzniku není pivařské obci k dispozici.

Jedná se o poctivý, vskutku hluboce hořký ležák, který potěší zejména milovníky tohoto klasického vlasteneckého stylu. Snažil jsem se srovnat jeho vlastnosti s tradiční aerovskou značkou Pilot. V Žabni jsem ji k dispozici neměl, avšak ze zkušenosti jsem konstatoval, že oba moky jsou stejně kvalitní, jen Pilot je o něco více aromatický, zatímco Žabeňák má zase vyšší hořkost.

Dále bylo na čepu ještě aerovské medové, 13° Examinátor a jako úlitba žabeňským patriotickým slimpalům i hluboce hořká (…) 12° z Radegastu.

Po zkušenostech z vojkovického Koníčka, Dolního Sklenova nebo od Komárků z Rohova však vím, že tento stav nesourodé soutoče nemusí trvat dlouho.

Podnik samozřejmě disponuje i kuchyní a v prvních týdnech prý docela prosperuje doba obědů.

Chtělo by se někdy stavit ve večerních hodinách, abych zjistil, že se do nikterak malebné Žabně opět vrátil společenský život.

Případnou návštěvu je možno vkusně zkombinovat s výletem do paskovského Panského pivovaru.

Na zdraví a mnoho štěstí!

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>