Abel Tasman

Když jsem v únoru 2001 poprvé přicestoval do Tasmánie, chystal jsem se podniknout pěší tůru z Hobartu na vrchol kopce Mount Wellington, který je vysoký zhruba jako naše Lysá Hora.

Cesta lesem byla úžasná. Vypadalo to tam skoro jako u nás, tamní realita však byla lehce virtuální. Jehličnany podobné těm našim, ale přesto trochu jiné, ostružiny v únoru, eukalyptové dřevo. Musím se přiznat, že na Mount Wellington jsem nedošel. Do cesty se mi totiž postavil nejstarší dochovaný australský pivovar Cascade. Ten byl založen již v roce 1824. Impozantní historická budova a hlavně v okolí hospody, které toto lokální pivo čepovaly. Bohužel se nejedná o nezávislý regionální pivovar (nejspíš náleží do společnosti Foster nebo Lion Nathan), pro mne však byl tento objekt dostatečně exotický. Stejně skončily i mé další dvě neúspěšné výpravy na Mount Wellington v roce 2008 a 2009.

Vedle Cascade vaří v Tasmánii i konkurenční podnik James Boag ( nejsem si jistý jestli je vůbec konkurenční. Možná, že náleží do stejného koncernu), dále na pivovarské scéně působí i několik místních minipivovarů. Tasmánský tygr již dávno na ostrově vyhynul, tasmánský čert je dnes vzácným chráněným druhem. Důležité je však zejména to, že se v Tasmánii pěstuje chmel.

Klimatické podmínky jsou ideální, takže není divu, že se tasmánský chmel dostal i do českého piva. Beskydský pivovárek na Ostravici uvařil chutného výživného ejla, který nazval stručně Abel Tasman – na počest známého mořeplavce, který v roce 1642 ) objevil tento ostrov modernímu světu. Abel Tasman má všechny atributy ostravického svrchně kvašeného stylu. Stejně jako u dnes už klasického Hořkého se ani u tohoto piva chmelem nešetřilo. Hořkost se může zdát až na hranici tolerance a únosnosti, nicméně tato vlastnost obecně ke chmelu patří. Mok je hutný a silný. Má nefalšovaných 6,2% alkoholu což lehce odpovídá stupňnovitosti 14°Plato. Litoval jsem, že při své degustaci jsem nemohl tasmana aktuálně srovnat z minulým beskydským projektem jímž byl ejl New Zeeland ( dnes se píše název dotyčného ostrovního státu Zealand na rozdíl od regionu v Holandsku).

Všiml jsem si, že Ostravice se svrchně kvašenému truňku nevyhýbá a stále něco v tomto stylu vymýšlí. Já konzervativec však při vší úctě stále dávám při běžné konzumaci přednost jejich Beskydskému ležáku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u “Abel Tasman

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>