Opava pohostinná

V Opavě jsem několik let pracoval a dokonce jsem v ní i přechodně bydlel.

V roce 1983 v tomto městě točili nejvíce místní Zlatovar, PU, někde, myslím i Litovel a nejatraktivnější značkou tenkrát byl v té době ještě velice chutný Zlatý Bažant.

Minulý týden jsem se kolem 17. hodiny procházel městem.

Opavě se říkávalo „bílá“ na rozdíl od „černé“ Ostravy. Dnes centrum slezské metropole vypadá jako z cukru.

Na Dolním náměstí je asi nejtradičnější hospodou U bílého koníčka. Nádherná historická budova doslova vybízí k návštěvě. Čepuje však tradičně převážně PU.

Hned ve vedlejším vchodě sídlí levná nálevna Admirál. Točí tam vedle Radegastu též dnes již mimo Opavu vařený Zlatovar. 12° stojí pouhých 26 Kč, k pití to však moc není. Nicméně „čtyřky“ mám rád.

Lokální ochutnávková pivnice se jmenuje U dvou dobráků. V neděli je zavřeno, nicméně před dvěma týdny jsem v ní mimo jiné objevil Tambora na čepu a vítkovské pivo v petkách.

Vedle Dobráků se ještě nalézá nádherná restaurace U divokého kance. Bohužel, točí se tam zase jenom Radegast, případně spřátelené značky.

Hospůdka U mnicha na Ostružné ulici funguje snad již déle než 30 let. Tradičně tam točí Bernarda. Poněkud mi nevyhovuje otvírací doba. Mnich otvírá po celý týden v 10 ráno, avšak v poledne již bývá uzavřen. Provoz se pak obnoví v 16, 17, případně 18 hodin. Těžko uvěřitelné. Tak mívají otevřeno některé puby v UK a v Commonwealthu.

Dole na Ostružné se tyčí funkcionalistická budova ČSOB. V roce 1983 se v ní nalézal hotel Orient s nedostižnou noční „vinárnou“ zvanou Žumpa. A hned naproti v cigánské nálevně U Rumcajse točili opavskou 10°za 1.70 Kčs…

Kousek od hotelu Kamyšin (dnes naštěstí Koruna) stojí hospůdka Hasič, nabízející bruntálské pivo. Celkem útulná a přínosná knajpa.

Ještě mohu zmínit hospodu, kde mívají Nachmelenou Opici, Hrocha s Budvarem a Regentem a samozřejmě i krásnou Novou Sladovnu.

Opavákům můžeme závidět nejen jejich krásné město, ale i jejich pivo a hospody.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>