Stout s irskou whisky

Nedávno jsem se stavil na pivo do Hobitu. A jeho majitel mi dal ochutnat svou další specialitu.

Tentokrát to byl výživný, skoro 15° stout, který měl příchuť irské whisky.

Stejně jako předchozí speciál George Daniel´s se jednalo o pivo tzv. barrigové. Tentokrát jsem se však dozvěděl něco víc o jeho výrobě.

K dostání jsou speciální dřevěné peletky, které jsou macerovány v příslušné lihovině. Ty se pak použijí v pivních sudech při dokvašování. Na jednu padesátku je prý potřeba zhruba 10 takovýchto peletek.

Už dávno přidávali němečtí sládci dubové dřevo do svých zrajících piv a tento zvyk se rozšířil i do USA. Takže taková je technologie výroby piv „dokvašovaných“ v sudech po vínech a lihovinách.

Jinak degustační zážitek poměrně bohatý. Chmelová hořkost soupeřila s hutnou sladovou nasládlostí, nechyběly pražené tóny a to vše bylo vkusně navoněno aromatem whisky.

Takže nám tu vyrůstá nový fenomén. A jeho výroba není nikterak složitá.

Známý poměr mezi kvalitou a cenou bude teprve zkoumán.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>