Věci mezi nebem a zemí

Minulý týden jsem si koupil v prodejně Norma láhev červeného vína.

Vybral jsem si lahev se zavitovým uzávěrem, v tomto případě víno z Jižní Afriky z hroznů Pinotage. Ještě jsem si ověřoval údaje na etiketě, když jsem flašku ukládal do košíku. Přesto jsem záhadně domů přinesl vino španělské s korkovou zátkou. Jsou prostě věci mezi nebem a zemí….

Vcera jsem si Pinotage koupil a hned ochutnal. Přestože se jednalo o laciné vino, melo celých 14 procent alkoholu a i jakousi svou chuť. Na usrknutí suché s květinovým aroma, při ochutnávce „na plnou hubu“, kdy jsou zapojeny i jiné chuťové pohárky jsem vsak odhalil i krátkou, avšak docela výraznou „hlínu“, kterou znám spíše jako ušlechtilou příchuť tekutého chleba. Vypil jsem asi půl flašky a ta chuť se tam stále objevovala. Velice podivuhodné.

Shodou okolností jsem nedávno sledoval CNN, kde jakýsi expert z firmy na vytváření umělých příchutí říkal, že zhruba 80 procent chuti potravin tvoří vlastně čichové vjemy. A proto znovu tvrdím, že „chuťová paměť“ trvající maximálně dva roky je čirý  nesmysl, neboť čichové asociace nás provázejí po celý život.

Příspěvek byl publikován v rubrice Listy UTOPIJE a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>