Cibulová polévka „Austerlitz“

Časově i surovinově nenáročná polévka může sloužit přímo jako pokrm k pivu i jako součást ranních vyproš’továků.

Pro 4 osoby:

4 střední cibule

kousek másla

olej

cca 100 g tvrdého sýru

kousek tvarůžku nebo syrečku

150 – 200 ml bílého vína

masox nebo kuřecí bujón (cca 1 kostka, dle chuti možno i více)

vegeta, bílý pepř, luční kmín, muškátový květ

případně trochu hladké mouky

 

Cibule nakrájíme na drobno a necháme osmahnout na směsi másla a oleje. Po čase možno trochu posypat moukou (není nutno). Přisypeme dle chuti vegetu (podravku).

Když je cibule dostatečně osmažená (cca 8 – 10 minut) zalijeme cca litrem vody a přivedeme k varu. Přidáme masox nebo bujón a okořeníme bílým pepřem, lučním kmínem a trochou muškátu (s citem).

Zhruba po 10 – 15 minutách vaření přidáme bílé víno a dále vaříme. Jestliže je cibule měkká, nasypeme kousky tvrdého sýra a tvarůžků. Už jen necháme projít varem a podáváme.

Název Austerlitz vznikl jako vzpomínka na slavnou bitvu u Slavkova (1805), kde došlo k setkání francouzské a moravské kulinářské kultury.

Bon apetit!

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Listy UTOPIJE a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>