Nedávno jsem navštívil restauraci Marná sláva na Hlavní třídě v Ostravě – Porubě. Celkem slušný podnik. Avšak nejvíce člověka potěší, že nabízí piva z alternativního malého pivovaru.
V Marné slávě je na čepu pivo z Beskydského pivovárku na Ostravici. V poslední době je to tam samý speciál. Kombinace mnoha sladů, cizokrajné chmely, med, kouř a dokonce smrkové výhonky. Co tak zase po čase ochutnat normální klasickou dvanáctku? Poprvé jsem ji okusil zhruba před třemi a půl lety přímo v místní pivovarské hospůdce. Pak jsem se soustředil spíše na ostravická piva polotmavá a samozřejmě na speciály. 12°ležák je hořký, tak jak má být. Žádné cizí aróma a podle mne ani žádná senzorická chyba. Pro pamětníky zřejmá asociace jak asi chutnal Radegast nebo Krušovice v 80. letech, pro současné mladé pivaře se nabízí srovnání s ležáky např. z Chotěboře nebo Hlinska. Prostě poctivé pivo, které si na nic nehraje. Hořké látky zůstávají i v doznívání a tak má člověk hned chuť na následný hluboký a výživný lok.
Jsem rád, že beskydské pivo obohacuje naši rostoucí ostravskou pivní scénu a jeho výrobcům přeji mnoho zdaru do další vařby.