Bavorský ležák z Přerova

Mé první setkání z přerovským minipivovarem Parník v dubnu 2009 nebylo příliš příjemné. Hned u nádraží rozháněly ozbrojené jednotky policie extrémistické skupiny, které se účastnily ostré proticikánské demonstrace, nad městem létaly vrtulníky a ani samotné pivo mne v Parníku nikterak nenadchlo.

Možná, že to bylo tím, že podnik byl úplně nový a byl projektován do podoby lodi, což mne docela konsternovalo, neboť jsem osobně strávil v lodním prostředí více než 8 let života. Ke skromnému výčtu tehdejších pozitiv nepřispěl tenkrát ani velice mladý a totálně neinformovaný personál, který o místním pivu nedokázal zasvěceně říct ani příslovečné „ň“.

Někdy se naštěstí mění časy k lepšímu. Dnes se snažím nevynechat Parník při žádné mé návštěvě Přerova. Spíše bych řekl, že do Přerova jezdím výhradně kvůli Parníku. I když tímto tradičním železničním uzlem jen projíždím, neváhám si při přestupu odskočit do Parníku, který mne vždy mile překvapí kvalitním mokem. Mým nejoblíbenějším druhem je černočerný žitný stout s hnědou pěnou Negr (Afroameričan), který ve své prozatím sporé kategorii patří mezi to nejlepší, co zde bylo uvařeno.

Bavorský 12°ležák náročného pivaře rovněž nezklame. Ochutnal jsem jej v období, kdy probíhá v Pivovarském domě Ostrava týden minipivovarů. Shodou okolností bylo zde na čepu několik polotmavých třináctek (Kohut, Rohan, Svatomartinské). Bavorák z Přerova mne však ihned po otevření petky upoutal svou vyzývavou vůní. Poctivá dvanáctka, která sice v sobě nese stopy karamelu, neboť barva je ušlechtile bronzová, přesto však hned v prvním plánu projeví svou vkusně voňavou 100% pivní chuť. Ta přetrvává i v dosti dlouhém doznívání a potvrzuje mé teorie o harmonizaci chmele, sladu a kvasnic do jednolité, leč mnohatvárné pivní příchuti.Během litrové konzumaci mi sice asi dvakrát připadlo, že chybí už jen stupínek k tomu, aby se na patře objevila vlezlá „voňavka“ penicilínu či B-komplexu, ale byla to vždy jen sekundová zavádějící asociace.

Bavorský ležák z Přerova je v dnešní nasycenosti trhu důstojným reprezentantem své kategorie s vysokou ambicí. Po mých četných německých zkušenostech pochybuji, že by mi tak kvalitní truňk natočili v samotném Mnichově.

V pivotéce k dnešnímu dni zbylo k prodeji posledních 6 kusů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “Bavorský ležák z Přerova

  1. Parníku žehnám. Bavora jsem měl u Segala a byl jsem velice příjemně překvapen, neboť jsem čekal prostě jen ležák. Ale tento kousek byl chuťově opravdu zajímavý, decentně nakouřený…

Napsat komentář k cacsa Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>