Anglán skoro jako z UK

Beskydský pivovárek na Ostravici má skutečně velice široký sortiment výrobků. Vedle klasiky také dost experimentuje.

Používá chmely z celého civilizovaného světa a vyrábí každoročně desítky druhů piv.

Rád si vychutnám jeho ležák, občas přijde k chuti i nějaký ten, často značně exotický svrchňák.

Minulou sobotu jsem v ostravské Kinokavárně objevil ostravický Ale zvaný Anglán. Hned jsem se dovtípil, oč asi půjde.

Pivům britského typu se v našich zeměpisných délkách a šířkách příliš nedaří. Jeden English Ale jsem ochutnal v brněnském Pegasovi, který měl dokonce téměř ostrovní teplotu. Zdálo se mi však, že tato je způsobena spíše nechtěně nedostatečným vychlazením.

V jistém minipivovaru v kanadském Halifaxu se mi výčepní svěřil, že se v teplotě servírovaných British Ale snaží o kompromis. Podávaná pivka byla sice o něco teplejší než často přechlazené lagery, ovšem do toho správného moku, který propaguje pivařská organizace CAMRA ještě nějaký ten stupínek nahoru chyběl.

Proto mne třeba v minipivovarské restauraci Yaletown Brewing co. potěšilo, že tam uvařený British Ale byl opravdu znatelně teplejší, bez pěny a bez řízu. Tak, jak to má být.

Vzpomínám si, jak jsem tenkrát, dostatečně nepoučen přistoupil k výčepu s litrovou petkou a požadoval její naplnění. Oni jsou ti zámořští výčepáci trochu jinak školení…

Když jsem objevil na menší interiérové pivní slavnosti v Bratislavě Nachmelenou Opici, která nabízela svou verzi britského piva, zajásal jsem. Výrobek to byl celkem zdařilý a věruhodný. Avšak sládek se mi svěřil, že návštěvníci dávají přednost buďto klasickým ležákům, nebo mocným a přechmeleným ipám a apám.

Anglán je vcelku decentní truňk. Dalo by se říci, že ničím primárně nevyniká. A to je možná dobře. Následně jsem četl pár zasvěcených recenzí, s nimiž bych snad mohl souhlasit snad jen v tom, že má lehce ovocný citrusový charakter. Jinak je prakticky plochý, což mi v záplavě beskydských ultraspeciálů vůbec nevadí.

Takže pivo slušné, akorát bych méně chladil. To by však mohlo konsternovat většinu naší pivařské populace.

Jinak jsem se dočetl, že tento speciál točili i v mé oblíbené hospůdce Šumava (U Šumavy) v Praze. Tam údajně stál 49 Kč, zatímco v Ostravě plných 66.

Beer is the Must!

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>