Od ranního kuropění

Byl meteorologicky nevlídný večer a já se pohyboval poblíž známého komplexu Duha.

Vzpomněl jsem si, že nad ním bývala kdysi před 20 lety hospůdka, kde točili Krakonoše.

Krakonoš se vůbec začal v oné době vyskytovat v našem regionu, ale nikde žádným výrazným způsobem nezakotvil. Segal jej míval nakyslý, kvůli čemuž se údajně s dodávajícím pivovarem často vadil, v jedné nejmenované hlučínské nálevně vydržel na pípě jen několik měsíců. Krakonoš mi vždy nejvíce chutnal přímo v Trutnově.

Již jsem si přesně nepamatoval přesné geografické souřadnice, nicméně jsem usoudil, že dotyčná hospoda ze 7. nebo 8. obvodu zmizela.

Nicméně, když jsem míjel Hrušku, všiml jsem si zastřešené zahrádky jakési pro mne do té doby neznámé knajpy.

Jednalo se o hospodu U pošty.

Kdybych byl puntičkář, možná bych nějakou poštu v okolí hledal. U pošty se kdysi třeba jmenovala Rada, v Žatci měli ve stejnojmenné restauračce kvalitního Lučana. U staré pošty je též knajpa v Praze blízko hlavního nádraží.

U dotyčné hospody jsem si žádného poštovního úřadu nevšiml. Možná, že jsem jej přehlédl, možná, že se stal obětí nedávné Velké poštovní reformy v našem státě, kdy byly zrušeny mnohé pobočky o poštovné opět stouplo.

Vzpomínám, jak někdy kolem roku 2004 v linkovém autobuse DPO se asi desetiletý klučina divil, proč se jedna ze zastávek jmenuje zimní stadion, přičemž se nic takového v okolí nenalézá.

Uvnitř hospody nic neočekávaného. Klasická sídlištní osvěžovna. Na čepu jen Ostravar a Radegast.

Co mne však velice zaujalo při mém odchodu byla provozní doba.

Otevřeno každý den od sedmi ráno do půlnoci, v pátek a sobotu dokonce do jedné hodiny ranní.

Byl jsem fascinován něčím, co bylo před cca 40 lety úplně normální. Již sice nepatřím k těm, co by za ranního rozbřesku stepovali před hospodou, aby si zde mohli léčit svůj akutní absťák, avšak nabídku této možnosti oceňuji.

Možná, že někdy ranního servisu onoho podniku využiji.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>