Když jsem 26. prosince 2010 poprvé vkročil do restauračního minipivovaru U Komárků (Zum Mücke) v Rohově uvědomil jsem si, že v této obci jsem nejen poprvé, ale ani jsem před tím o ní nikdy neslyšel.
Je to kupodivu, neboť poblíž jsou Bolatice, Sudice, Chuchelná – povětšinou místa známá svými letními karnevaly na nichž jsem zhruba před 30 lety rovněž vystupoval.
Rohov je dědinka asi dva kilometry od polské hranice. Někdy vám přeskočí na mobilu polský signál a vy se pak při vyúčtování nestačíte divit. Historie pohostinství U Komárků se začíná roku 1900, kdy jej zřídil jakýsi Josef Chromý. Několik generací rodiny Komárků se pohybovalo konstantně kolem hospody, kterou její současní členové nejspíš restituovali a přivedli do současné podoby. Dnes tato hospoda takřka nemá chybu. Exteriér i interiér je stylový, příjemný a přitom naprosto nevlezlý. Prostředí domácí, obsluha ochotná. Ale to pivo! Má přesně to, co pravé české pivo má předpisově mít. Jedenáctka je hluboce, nikoliv však samoúčelně pelynkově hořká a v chuti nádherně harmonizuje sladová a chmelová složka. Dlouhé chlebové doznívání s hořkými podtóny chmele jsou pověstnou třešničkou na svátečním pivním dortu. Mňam. Navíc má podávané pivo předpisovou teplotu kolem 7°C, vyrovnaný říz a krásnou pěnu. Polotmavá třináctka má takřka shodné chuťové atributy s mírnou příchutí karamelu. Hospoda U Komárků je rovněž vyhlášená svými kulinářskými specialitami – především pečenými koleny nebo krůtími steaky na bukovém dřevě. Jediným mínusem tohoto pivního svatostánku je omezená kapacita míst. Podnik otvírá přes týden až v 15 hodin (dopravní dostupnost z Ostravy a zpět linkou 281 je dostačující), v sobotu a neděli v 10.00, bohužel v tuto dobu bývá restaurace téměř celá rezervovaná pro nejrůznější akce. Na jedno se však můžete stavit k výčepnímu pultu nebo vás pohostinní domorodci pozvou přímo ke štamgastskému stolu. Pak že jsou Prajzáci lakomí! Ti z Rohova navíc jsou velcí vlastenci a na své pivo Rohan nedají dopustit.
U Komárků nehledejte konvenční jídelní lístek. K dispozici jsou již zmíněná kolena a steaky a je dobré zamluvit si je s předstihem. Skoro vždy je ale U Komárků k dispozici nějaká ta polévka nebo guláš. Osobně bych nabídl nějaké pivní chuťovky, které si takové pivo jako je Rohan určitě zaslouží.
Jako křesťan tak i pohan pije s láskou pivo Rohan!
Vracíme se zas a znova na Rohana do Rohova!