….višně jsou trochu nakyslé“.
Jedna s mnoha nezapomenutelných replik z Foglarových Rychlých Šípů.
Následně spořádá potížista Červenáček půl kila tohoto nebezpečného ovoce, zapije vodou z potoka a málem umře.
Tenkrát by čtenáře Mladého Hlasatele nejspíš nenapadlo, že višně (nebo třešně) se přidávají i do piva.
Zde je pár mých posledních osobních zkušeností:
Stavil jsem se do pivnice Plecháč na Hasičské ulici na jednoho Zubra.
V období jednoho kalendářního týdne jsem tak učinil dvakrát. Jednou jsem obdržel klasickou přerovskou 11°, podruhé mi servírka naservírovala pivo višňové.
Nikterak jsem si nestěžoval a půllitr vyprázdnil. V horkém létě mi to připadalo docela osvěžující.
V Kurníkšopě točili belgické pivo Bacchus. Silná 18° byla uvařena v kategorii Oud Bruin , čili staré tmavé s přídavkem třešní (nebo višní) „kriek“.
V této souvislosti jsem se zamyslel nad nedávným uzavřením pivovaru ve Švihově, kde vařili pivo v autentickém holandském a belgickém stylu. Dorval jsem se k němu jen dvakrát, ale vždy to byl výborný degustační zážitek.
Bacchus byl hutný, těžký a určitě též nebezpečný. Višně v něm byly docela cítit. Jako dezert proč ne, ale určitě až na konec případné pivní konzumace.
V Hobitu jsem ochutnal místní tradiční speciál Fire Dog, čili pivo s chilli nazvané podle stejnojmenného hudebního souboru, který kdysi při Hobitu působil.
Red Dog se vaří již po mnoho sezon. Někdy je tam kapsaicinu více, někdy méně. Někdy tak akorát. Tentokrát se mi však zdálo, že mok je poněkud nakyslý. Přitom se mi nezdálo, že by byl jakkoliv kvalitativně znehodnocen. Tak co je na něm divného.
Číšník mi to ochotně vysvětlil. Red Dog obsahuje vedle papriček (ty jsem tam skoro neidentifikoval) též višně, aby oslovil širší pivní veřejnost. Proto ta trpkost.
Jestli se tak tento speciál lépe prodává – tak prosím. Já bych jej však tímto podbízivým způsobem určitě neprznil.
Takže višní bylo dost. Teď už zase nějaké normální pivo!