Když se ejlík zamiluje

Od Zdeňka Svěráka již víme jaké to je, když se zamiluje kůň.

Během své hudební kariéry jsem se dozvěděl, že zamilovat se může i saxofon.

V pátek jsem zjistil, že se nakonec může zamilovat i Ale.

Pivovárek v Chomoutově u Olomouce funguje už nějakou tu dobu. Dokonce jsem měl možnost jej i osobně navštívit.

Patří mezi ty, alespoň regionálně, známější a jeho piva jsou hodnocena převážně kladně.

Zamilovaná, líbezná, líbající nebo lyrická pivka bývají většinou produkty vyrobené k importovanému svátku sv. Valentýna. Na to Zamilovaný Ale 11°z Chomoutova rozhodně nevypadá. Není růžový, neobsahuje vonná koření nebo dokonce případná afrodisiaka.

Přesto může způsobit, že se do něj konzument přímo zamiluje.

Jedná se prakticky o středně silné, chutné a dobře pitelné pivo. Evokuje jistou, i když ne úplně výraznou dávku ovocnosti. Hořkost je střední, avšak dosti inspirativní. Během několika hltů se na patře a kořeni jazyka vystřídá hned několik chuťových kvalit, z nichž žádná není nepříjemná.

Degustačnímu zážitku napomáhá i fakt, že Zamilovaný ejlík je podáván v roztomilých buclatých kryglících

Tak nějak vaří Ale jeho země původu UK. To by se však musel servírovat za značně odlišných teplot. Respektuji tuto staroanglickou tradici, leč v tuzemských podmínkách mi aktuální teplota zcela vyhovuje.

Bravo Chomoutov!

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>