Hašený Blesk

Není to tak dlouho, kdy jsem tradiční hospodu Blesk na hranici Moravské Ostravy a Mariánských Hor náhodou navštívil poslední den jejího provozu.

Blesk jsem příležitostně navštěvoval už někdy od roku 1980 a i když jsem nebyl nikdy jejím štamgastem, jejího zrušení mi bylo líto.

Nicméně uplynulo několik měsíců a restaurace byla opětovně otevřena pod novou hlavičkou Hasičárna.

Už jsem jednu Hasičárnu viděl někde v Hrabové. Původně jsem si myslel, že tam čepují Hasiče z Bruntálu, avšak zjistil jsem, že knajpa je plně „ostravarská“.

Jedná se zřejmě o pokus o nový řetězec současných pivnic v moderním stylu jako je třeba Potrefená Husa nebo Tankovna.

Samozřejmě, že poučeného laika napadne, zdali nedošlo k nějakému porušení ochranné značky (známky), protože v Hasičárnách (kupř. v Opavě, Štítině v Bruntálu nebo i v Ostravě Porubě) se točilo výhradně pivo od bruntálského Hasiče. Nicméně by nás poté napadly podobné, nijak přílišně neřešené kauzy Excelentů, Šatlav atd.

Interiér Blesku a jeho prostorová dispozice se oproti minulosti příliš nezměnily. Snad jen byla odstraněna jedna zeď a délka lokálu se o pár metrů prodloužila. Prostory funkční a nikterak stísněné. Hospoda působí trochu krabicovitě, ale takto byla budova už kdysi postavena, ačkoliv se tuto skutečnost snažili bývalí majitelé (kupř. RaJ Ostrava Sever) řešit například speciálními boxy po stranách místnosti.

Výběr čepovaných piv není nikterak široký. Mustang 11°, Černá Barbora 13° a Speciál ze Spilky – v současnosti světlý Strong. Trochu mi chyběla klasická 10° či 12°, ale tuto, možná rozjezdovou politiku podniku respektuji.

Jak dnes je v módě, namísto malého piva podává Hasičárna tzv. „šnyty“, což je pivo natočené prudce na jeden zátah. Normální pivo je pak dnes už nezbytná „hladinka“, u níž je uvedený objem těžko uvěřitelných 0,38 l. Krygl přitom vypadá jako půllitr.

Už nemám náladu zjišťovat legalitu takovéto politiky, kdy si host nemůže ověřit poctivost personálu podle oficiální rysky. Možná odpadají spory o míru, ale šíří se hostinská anarchie. Uspokojivou odpověď mi nedali před časem ani pracovníci pražské ČOI, kteří pouze připustili, že při kontrolách z jejich strany by kontrolovali deklarovaný objem pomocí odměrného válce (???).

Jinak pivo natočené vzorně, obsluha zdvořilá a pohotová, nabídka jídel široká – polévky, pivní chuťovky, Hamburgery, minutky a během týdne i polední menu.

Hasičárna je koncipována jako moderní pivnice určená především k hašení žízně. Svým stylem má možná blíže k americkému typu podobně tematických restaurací (Hooters, Beer and Ribs, Gordon Birch apod.) a možná tomu se přizpůsobí i očekávaná klientela.

I když na druhé straně hned druhý den po oficiálním otevření se uvnitř nacházelo i pár starších sólových pivařů, skupinky konzumentů ve středním věku a dokonce i rodiny s dětmi.

Přeji Blesku dalších 50 let existence v novém hávu a za ztížených podmínek.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>