Je to neuvěřitelné, ale hlučínský minipivovar Avar loni oslavil už 30. výročí své moderní existence.
Asi tři dny po oficiálním otevření provozovny, která se zpočátku jmenovala Hlučínský Starý Pivovar (HSP) jsem se stal jedním z jejich prvních hostů i já.
Ochutnal jsem světlou i tmavou 11° a seznámil jsem se i s tehdejším majitelem Leonardem Plačkem.
Postupně se z 11° stala 12° a pivo bylo překřtěno na Avar.
Příjemná, lehce kýčovitá hospůdka fungovala při pivovaru zhruba 20 let.
Specialitou podniku byly burské oříšky k louskání, jejichž skořápky se se stolu smetávaly přímo na hospodskou podlahu. Bohužel, tato praxe byla po několika letech zrušena, neboť místní obyvatelé si často odnášeli buráky v taškách do svých domovů.
Ačkoliv už v Hlučíně nebydlím, avarská hospoda mi chybí.
Pivovárek naštěstí stále vaří a své pivo většinou prodává přes e-shop
Včera jsem objevil v Ostravě točený Imperial Stout z Hlučína s podivným numerickým názvem 22422.
Vzpomněl jsem si na jiné tyto stouty, které jsem na různých místech už ochutnal a rovněž na nezapomenutelný Baltic Porter z aljašského pivovaru Alaskan v Juneau, který měl plných 10% alkoholu.
22422 je deklarovaná 22°. Jedná se samozřejmě o temnotemný malvaz, který svou konzistencí připomíná trochu naředěný dehet.
Chuť zaručeně plnotučná, s alikvoty zrajícího sýru. Na patře trochu pálí etanol, jinak je mok naprosto homogenní, bohužel bez další jiné výraznější příchuti. Od takového mocného speciálu by člověk očekával možná celou plejádu chutí od pražené po čokoládovou, na druhé straně je ale dobře, že v avarském stoutu neruší žádná evidentní, či pouze domnělá senzorická chyba.
V mrazivých lednových dnech Imperial Stout potěší a zahřeje, v horkém červenci bych jej ale užíval pouze coby doplňující aperitiv.
Než bylo hlučínské pivo pojmenováno AVAR tak se přece delší dobu jmenovalo SLEZSKÝ KORBEL,jinak moje domácí hospoda,škoda,že už nefunguje.Byl sem domluvený z personálem hospody a vždycky jednou za měsíc,když se zametala podlaha,tak sem dostal pytel těch slupek z arašíd,doma sem s tím topil….. to byl fajer!!!
První názvy hlučínských piv od roku 1993 byly nakrátko Hlučínský ležák (světlý a tmavý). Pak se snad pár měsíců jmenovala piva podle křestních jmen jejich majitelů – Leonardvar ??? a pak už přišel Slezský Korbel. Avar se začal prodávat před více než 20 lety i v lahvích s keramickým, později plastovým uzávěrem.
Podle mne pivovar, který šel svou poctivou cestou a po celou dobu své existence čelil nepřátelství, pomluvám a závisti. Přeji mu, aby vydržel alespoň ve své současné formě.
No jo Prazká no……..ale na druhou stranu s tou poctivostí bych byl opatrný.Pan Plaček vedl podnik a hlavně hospodu dosti zvláštním způsobem,bývalí zamětsnanci by mohli vyprávět!!! Troufám si říct,že kdyby měl podnik ve vedení někoho jiného tak by asi dopadl jinak
Plaček vedl podnik od samého počátku. Ale bylo to na Prajské. V roce 1993 byl nefiltr novinkou, proto jednak budil nedůvěru spotřebitelů a pak hospodští nevěděli, kterak takovéto pivo správně ošetřovat. Místní ze závisti hlučínské pivo sabotovali a samozřejmě pomlouvali. Pivovarskou hospodu měli v pronájmu nějací lempli, kteří byli schopni zavřít v pátek v 16 hodin.
Plaček se snažil svůj podnik řídit podle vlastních představ, čímž se bohužel občas dostával do konfliktu i s vlastním personálem. Po jeho formálním odchodu, když podíl údajně odkoupil jeden nejmenovaný ostravský zbohatlík, začala hospoda upadat. Zhoršení kuchyně, fluktuace zaměstnanců atd.
Jsem rád, že jsem ještě zažil Avara tak, jak se mi líbil.