Ostravar pokračuje ve výrobě svých sezónních speciálů pojmenovaných podle slavných dostihových koních. Ten současný se jmenuje Taros.
Ostravarské speciály nejsou nejhorší. Pro zmlsané fajnšmekry (feinschmacker) možná trochu fádní, leč je třeba vzít v úvahu, že ve velkém pivovaru je třeba počítat s objemnějšími várkami a pivo je samozřejmě nutmo prodat.
Taros je světlá, spodně kvašená 13° (EPM 13,2%). Je dochmelována za studena, dominantní chmelovou odrůdou je v jejím případě žatecká Harmonie.
Speciál má celkem syrovou vůni, jako byste procházeli interiérem minipivovaru.
Tento čerstvý chmelový buket se při samotné degustaci trochu upozadí a vynikne spíše výrazná složka sladová. Mainstreamová chuť celkem neutrální, občas probleskne jiskřička 32 IBU hořkosti, při opakovaném napití polechtá nos opět výsledek studeného chmelení.
Taros se pije celkem dobře, degustační zážitek je vcelku homogenní, nic nepřekvapí, ale též nic výrazně neruší.
Podává se zpravidla ve speciálních čtyřdecilitrových kryglících a při větším množství kusů by se z něj dalo i opít, neboť obsahuje 5,5% alkoholu.
Opět jsem se ubezpečil, jak je dobře, že existence zhruba 550 pivovarů na našem území drží vysoko imaginární laťku a nutí i velké průmyslové pivovary snažit se stále něco nového vymýšlet.