Jarní pšenka

Konečně jsem v Kurníkšopěhospodě objevil na čepu Jarní pšenku z Dobrušky.

Čítanková ukázka pšeničňáku. Lehce natrpklá chuť, jemné ovocné podtóny, i když toho charakteristického banánu tam moc není. Možná  bych uvítal více zrnitosti, jak to mívají americké a kanadské „Wheat Beer“. Jinak ale docela spokojenost.

Zamyslel jsem se, kdy jsem u nás poprvé pil „pšenici“.

Nejspíš to bylo v létě 1991, kdy jsem poprvé ochutnal pšeničné pivo Herold z Březnice.

Počáteční dojmy poněkud rozpačité, ale během let jsem si na tento pivní typ docela zvykl.

Pšenka může být nakyslá i nasládlá, někdy bujná, co se týče CO2.

Někdy se vyrábí jen z cca 30 – 40% pšeničného sladu, jindy je ho tam až 90°%.

Pšenice se do piva může přidávat i nesladovaná (Lambic).

Známe i belgický styl Wirbier, zejména díky značce Hoegaarden.

Teď si uvědomuji, že Hoegaarden jsem si kupoval už v roce 1990 ve Francii. Vždy jsem je pak vylil do záchodové mísy, neboť jsem si myslel, že je zkažené.

Naštěstí teď mi už pšenka (i ta dobrušská jarní) kvete.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>