Před pár týdny jsem narazil na internetu na článek, který se odvolával na výzkum jistých amerických neurochirurgů, kteří zařadili pivo na seznam deseti nebezpečných potravin, které poškozují mozek.
V této kategorii se ubohé pivo ocitlo ve např. ve společnosti uměle slazených nápojů a ztužených pokrmových tuků.
Hlavní slovo měl jakýsi vědec doktor Ho. Již podle stručného příjmení, které může v mandarinské čínštině při správné intonaci znamenat třeba kvíčalu nebo i vibrační spektrum jsem usoudil, že se jedná o nešťastného Asiata, který trpí komplexem ze své pasivní geneticky zděděné alkoholdehydrogenázy.
Známe své nepřátele, v tuzemských šencích například bandu kolem pivního pátera Koniáše Dr. Nešpora a na leccos od nich jsme zvyklí.
Tentokrát se však antipivař Ho sám zdiskreditoval hláškou, že pivo má nulovou nutriční hodnotu.
Uznávám, že tento celosvětově konzumovaný nápoj obsahuje alkohol a ve větším množství může být skutečně zdraví škodlivý, ale je nabíledni, že jeho pozitiva drtivě převažují.
Vše je dnes jednoduše dostupné na internetu, přesto připomínám, že pivo obsahuje mimo jiné vitamíny řady B, křemík, hořčík, kyselinu listovou, antioxidanty, flavonoidy, xanthohumol a mnohé další zdraví prospěšné látky. Navíc se i při průmyslové výrobě jedná o přírodní produkt.
Nedejme se zastrašit pivokazi, ať už žijí kdekoliv a mávají diplomy z renomovaných světových univerzit.
A zasmějme se jim od srdce u sklenky dobrého truňku.
Ho,ho,ho,ho,ho……