Po letech se mi dostalo do rukou a následně do žaludku pivo z Kuby.
Nejdříve jsem si kdysi v 90. letech koupil v Miami pivo Hatuey, což byla původně kubánská značka založena v roce 1927, která se nostalgicky později vyráběla na Floridě.
Pak jsem ochutnal ještě nějaký kubánský lahváč, jehož jméno jsem z důvodu jeho fádnosti a nezajímavosti zapomněl.
Docela nedávno mi kolega přivezl z Ostrova Svobody třetinkovou plechovku místního piva s názvem Cristal.
Jak jsem očekával, tento průmyslový ležák byl klasickým příkladem výsledku industriální velkovýroby. Obsah alkoholu lehce nad normál (5,2%) a překvapivá hutnost evokovala EPM kolem 13%.
Místy jsem cítil lehkou ovocnou příchuť, ale jinak výsledek degustace spadal do karibského průměru.
Pivovar. který Cristal vyrábí se jmenuje Bucanero.
Náhodou však kolega objevil na pláži Varadero nefalšovaný kubánský minipivovar plný svrchně kvašených speciálů.
Vencerémos!