Odpověď je jednoduchá: Přece nádražní restaurační zařízení!
Těchto svatostánků, ať jsou to restaurace nebo bufety kontinuálně ubývá, občas je však cestující pivař mile překvapen.
Po okázalé oslavě narozenin v Písku u Jablunkova a po decentně propité noci jsem kolem sedmi ráno dorazil do železniční stanice Návsí (Nawsie). Zakoupil jsem jízdenku a vypadalo to, že budu zhruba 30 minut čekat na vlak do Ostravy. Velice mne překvapilo, když jsem uviděl nápis BUFET.
Škoda, pomyslel jsem si, ještě je zřejmě na provoz brzy. Avšak hurá! Provozní doba 6.00 – 01 indikovala, že je již otevřeno.
V tuto časnou ranní hodinu se v podobných zařízeních scházejí zoufalí opilci, bezdomovci, případně kriminální živly. V případě Návsí to však vypadalo jinak. Dlouhý stůl byl obsazen místními štamgasty, které jsem zastihl v družném hovoru. Popíjeli pivko, občas se objevila i nějaká ta půlka. Tito lidé mají štěstí, že jim hospoda v obci otvírá již v šest ráno.
Výběr pivních značek nic moc. Jen Radegast 10° a 12° , avšak jak Američané trefně říkají: Žebrák si nemůže vybírat (Beggar can´t be chooser). Tak nakonec i ta dobře vychlazená desítka přišla k chuti.
Takovýto zážitek vždy potěší. Je třeba tyto podniky objevit a náležitě propagovat.