Někdy to prostě nejde tak, jak bychom si přáli.
Občas využiji možnosti, že si mohu dopřát paskovské pivo v blízkých Třebovicích. Naposledy jsem to učinil minulou neděli.
Venku dusno a já vstupoval do Big Jacku s řádně vypěstovanou žízní. První desítka jen zašuměla. V lokále jsem byl krátce před 16 hodinou sám, někdo si zrovna sedal venku. Co je to teď v televizi? Nějaká komedie z roku 1978 s Milošem Kopeckým. Tak si dám ještě jednu obecní.
Ze zahrádky přichází do výčepu host. Neslyším přesně, co říká, ale vím, že se to týká piva. Reklamace?
Hostinská Lenka natočí do půllitru trochu 12° Borlocha a přináší mi jej ke stolu. Prý je to nakyslé.
Degustuji a již při prvním čichovém vjemu cítím, že něco není v pořádku. Takový nějaký osten zatuchlosti. Zpravidla tak chutná „pivo z trubek“, které je v tomto prostředí vystaveno nepříliš optimálním podmínkám a mění svůj charakter. To však v tomto případě nepřichází v úvahu. Tady je s pivem zacházeno slušně.
Možná se pivo začíná kazit při vysokých teplotách, které nás už pár dní pronásledují. Je nepasterované a nefiltrované. I v takovém případě by si měl zkušený personál vědět rady.
Co ale když takhle vyšla celá várka? V minipivovarech se to někdy stává. Nějaká neopatrná manipulace s kvasnicemi a může se objevit nějaká ta senzorická chyba. Občas si může zkusit sládek i mírně zaexperimentovat, ale u zavedené spodně kvašené 12° je to velmi nepravděpodobné.
Přichází další reklamace. Mladá žena přináší nedopitý půllitr a snaží se jej vyměnit za jiný, nezávadný mok.
Výčepní Lence není co závidět. V kegu je ještě Borlocha dostatečné množství a vylít jej jen tak by narušilo tržbu. Na druhé straně je v sázce dobré jméno podniku a pivní značky.
Do šantánu vchází jeden můj známý, kterého jsem léta neviděl. Od té doby se toho v našem pivovarnictví hodně stalo, takže je si o čem povídat. Zakrátko nám Lenka oběma přináší dvě sklenice s inkriminovanou kapalinou. Žádá nás opět o odborný názor. Po chutné 10°je opravdu Borloch o něčem jiném a ať je příčina jeho snížené pitelnosti jakákoliv, nebylo by vhodné prodávat jej dále hostům.
Výčepní následovně naráží čerstvou bečku a zase rozdá vzorky. Tentokrát je vše v naprostém pořádku. Borloch, jak ho znám.
Kalamita s pivem, zejména v horkém počasí může nastat. Nejdůležitější je však v těchto případech správně se rozhodnout a řešit.
Toto bohužel nebývá zvykem ve všech podnicích. V mnohých jasných případech znehodnoceného piva se s vámi číšník, či dokonce sám majitel hádá a nechce chybu uznat.
Dokonce jsem zaslechl, že jeden takový zakazuje svému personálu točit pivo na hladinku.
Jestli mne ještě někdy naštve, tak ho budu jmenovat.