Pivo Rudohor z Ostrova nad Ohří mi celkem chutná.
Proto jsem také zakoupil v ostravské pivotéce jednu litrovou petku desítky.
Večer jsem si uměle trochu vypěstoval žízeň a slušně vychlazenou PET láhev jsem se snažil otevřít.
Bohužel se opakoval asi 4 měsíce starý scénář s pivem Baraba. Vršek jsem svou fyzickou silou nebyl schopen odkroutit.
Vzal jsem si na pomoc hadr, dokonce jsem hodlal požádat souseda o nějaké funkční kleště. Bylo však již 23 hodin.
Mlátil jsem flaškou o podlahu i o zeď a svou zvýšenou aktivitu jsem navíc komentoval řadou značně vulgárních výrazů.
Nakonec jsem použil kuchyňský nůž a hrdlo petky jsem bestiálně rozřezal.
Po zasvinění kuchyně mi zbylo k pití něco přes půl litru. To se vyplatí. Můj brutální zákrok neměl naštěstí na kvalitu moku žádný vliv (způsobil jen jeho enormní pěnění)a já jsem byl za svou snahu alespoň částečně odměněn.
Druhý den jsem se rozhodl výrobci do Ostrova zavolat. Stručně jsem vylíčil situaci a přidal jsem svou konspirační teorii. Může se jednat o komplot Dr. Nešpora a další formy fašistické vlády, která chce takto odradit pivaře od konzumace jejich oblíbeného nápoje. Možná přišel oficiální nařízení, aby se na petkovacích linkách vršky neúměrně přitahovaly. Jiné kroky tímto směrem, jako např. výzvy k „suchým měsícům“ by mou teorii podporovaly.
Pan Rudohor se smál. Tak to prý není. Podal mi jedno své pravděpodobné vysvětlení.
Když je prý petka v teple, tak se obsah rozpíná a může tak dojít i ke zvýšení objemu nádoby. Pak se údajně stěsní prostor mezi samotnou láhví a vrškem.
Já tomu však příliš nevěřím. Toto se mi začalo dít až letos nebo loni. Navíc, když se následně petka ochladí, mělo by to fungovat reverzně.
Něco shnilého je v našem pivním a petkovém průmyslu!