S minipivovarem Hendrych z Vrchlabí jsem se poprvé setkal v roce 2013, kdy jsem jeho produkty prodával v pivotéce Pivovarského Domu Ostrava.
I přes vyšší cenu šly štíhlé půllitrové lahváče s keramickým uzávěrem celkem na odbyt.
Pivko hluboce hořké, přesto dokáže sofistikovaně podráždit chuťové pohárky.
Na Silvestra 2016 jsem byl nadšen, že jsem mohl popíjet Hendrycha na čepu (zdarma) v trutnovském hotelu Krakonoš.
Před nějakou dobou jsem zaslechl zvěst, že onen pivovárek ukončil svou činnost. Naplnilo mne to žalem. Takovéhoto pivostánku by byla věru škoda. V Královéhradeckém kraji je pár minipivovarů umístěno do romantiky krkonošských hor a Hendrych je jedním z nich. Žádné další informace jsem však tenkrát nehledal a jen takticky vyčkával.
Koncem letošního ledna bylo ve městě Vrchlabí alespoň trochu mokrého sněhu. Počasí nic moc, přesto jsem samozřejmě vyrazil do hospody. Před tím jsem pochopitelně na číslo Hendrycha zavolal.
Bylo mi řečeno, že v současnosti pivovar neprovozuje hospodu a penzion. K těmto účelům prý shání vhodného nájemce. Pivo se však vaří stále. Zajímalo mne, zdali si mohu koupit alespoň pár lahví. Avšak pivovar se nenachází přímo ve městě, nýbrž asi 6 km od něj vedle jakési obce Bubákov. Tam se mi moc nechtělo. Bubáků vidím plno, když v Ostravě nastoupím do autobusu MHD.
Naštěstí jsem se dozvěděl, že Hendrych se čepuje ve vrchlabském wellness hotelu Gendorf.
Hotelová restaurace Mincovna je pěkná, nablýskaná a příjemná. Chyběli mi však v ní hosté. Hotelová recepce však stále jednala s nějakými ubytovanými, takže jsem usoudil, že večer může být skoro plno. Avšak po Hendrychovi ani stopy. Několika pípám u výčepu vládl nápis Budvar. Servírka mne však potěšila. Na čepu je Hendrych 11°a polotmavý 13°.
Toto pivo na své kvalitě za poslední dekádu nic neztratilo. Zůstala mu pronikavá hořkost i košaté, jakoby trochu mazlavé doznívání. Nejvíce mi Hendrych připomínal výživné německé pilsnery. Spediálně snad König Pilsner z Duisburgu. K tomuto dojmu snad napomáhal i fakt, že se tato značka točila do 0.4 l sklenic.
Mnoho štěstí Hendrychu. A ať se okruh tvých hospod rozrůstá. Ať někdy můžeme přijet na Hendrychiádu!
Vrchlabí je pivařům známé však hlavně jeho další značkou, jíž je Krkonošský Medvěd. Od doby jeho založení roku 1995 se s ním průběžně setkávám a všímám si, jak jeho chuť zraje. V současnosti se jedná rovněž o značně hořkou značku, avšak s robustnějším tělem a nádhernou chlebovou dochutí. V krásné hospůdce Švejk, která se nachází v kulturním centru Střelnice, kde se v 60. letech natáčel slavný Formanův film Hoří má panenko, toto pivečko teklo proudem a nemohl jsem se jej dostatečně namlsat.
Ve městě jsem ještě narazil na nálevnu, kde mimo jiné točili PU za neuvěřitelných 35 Kč. Toto je důkaz, že nám hospodští o nákupních cenách lžou. Nebo že zhýralý majitel jede v dumpingu a prodává pivo pod nákupní cenou.
Vrchlabí se mi líbilo a klidně bych si tam zase někdy zajel.