Flexibilní pivovar Nachmelená Opice přišel na trh s novým kyselákem.
Německé kyselé pivo s přídavkem soli Gose pochází z okolí Lipska. V dnešní módě bizarních piv je vhodným doplňkem sortimentu mnoha minipivovarů.
Stejně jako obyčejný Sour Beer bývá i Gose často dochuceno třeba různými druhy ovoce. Na ochutnání dobré, k běžnému pivaření však celkem nevhodné. Rovněž mi není jasné od čeho se odvíjejí jeho vysoké ceny.
Opice, ostatně jako obvykle, pojala výrobu onoho řídkého německého speciálu zodpovědně a profesionálně. Pivko je sice nakyslé (od toho kyselák), jinak ale celkem lahodí chuťovým pohárkům pivařů s otevřeným vědomím a s pochopením pro experimenty. Bezinky jsou rovněž cítit, ale nikterak tak intenzivně a až rušivě jako u jiných vybraných piv podobného charakteru piv z jiných pivovarů, které s onou plodinou rovněž pracují. Zanedbatelná není ani sladovo-chmelová složka, která se v Gose rovněž úplně neztrácí.
Mok zajímavý, ale pro mne vhodný pouze k občasnému vybočení a obohacení pivního spektra.
Pamatuji, že loni jsem velice pozitivně hodnotil bezinkový saisson z Chomoutova.