Malé pivní setkání

Po dvou letech jsem opět navštívil pivní akci v Dolním Sklenově.

Tentokrát jako jeden z účinkujících, neboť jsem vystoupil s pop – rockovým souborem Oáza.

Tuto kapelu budete prozatím hledat na internetu marně. Při zadání klíčového slova vám vypadne jako prvý jakýsi tamburášský band ze Srbska nebo Chorvatska. Nabízí se také názvová podobnost s britskými Oasis.

Tento ročník se mi zdál, coby do počtu zúčastněných pivovarů nějak chudší. Mezi zúčastněnými jsem bohužel marně hledal můj oblíbený Palačov.

Většinu mého honoráře tvořily tekuté naturálie a to v tomto případě výhradně z produkce pivovárku Dolní Sklenov.

Hospoda U zastávky změnila název na hospodu U Štamgastů. Fotografie místních pravidelných hostů zdobí výčep už od nepaměti. Už snad není místo na další přírůstky. Naposledy přibyla fotka místní bílé kočičky. Management pivovaru rovněž udělal pěkný počin pro sběratele pivních tácků. I na nich se objevují frekventované tváře ze Sklenova a okolí. Až jsem měl chuť začít zase sbírat…

Hukvaldská 12° mne trošku zklamala. Kdysi ikonické pivo s nenapodobitelnou „zatuchlinou“, která však postupem času v chuti posilovala je nyní čistější, ale chybí mi v něm, když ne zrovna hořkost, tak alespoň nějaká chuťová zajímavost. Naproti tomu 10,5° již bylo pivko velice pitelné. Hořčejší, říznější a pro mne i pitelnější.

Hukvaldská polotmavá 14° je dnes už legendou. Jedná se rovněž o mok sladší, s téměř ovocnou příchutí – v tomto případě mi toto však nevadí. Opět se mi nabízela asociace s nějakým německým Kloster Bier.

Nu což. Hukvaldy zdegustovány, do hudební produkce zbývá nějakých 30 minut. Tak je třeba ochutnat i něco přespolního. Nic vzácného. Paskov, Starou Bělou, Qásek i Heřmanice piju každou chvíli. Ale všímám si, že zrovna Heřmanice uvařily smrkový speciál. Nápad prý vznikl spontánně, kdy se místní sládek procházel smrkovým lesem. Tento pivní styl – anglicky Spruce Tip Ale vznikl již před staletími, kdy námořníci na svých dlouhých výpravách neměli přístup ke chmelu. Pivko polotmavé s nižší hořkostí, celkem pitné, nicméně skoro žádný smrk jsem v něm necítil.

Zahrádka před pivovarem byla úplně natřískaná, přesto se před jednotlivými stánky netvořili žádné delší fronty. Počasí přálo a organizace se zdařila. Bylo vidět to, co jsme kdysi považovali za normální a dostatečně si toho nevážili. Mírumilovné setkání lidí u dobrého moku a společenské zábavy. Tak už si to, prosím nenechme vzít.

Smrt Covidfašismu a všem zaprodancům a vlastizrádcům!!!

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>