Jednou za čas je ta správná doba na chilli pivo.
Po příjemném chuťovém zážitku v Hobitu jsem si dal s chilli pivy chvíli pauzu. Ony takovéto speciální moky nejsou ani každý den k dostání.
V Kurníkšopě jsem ale nedávno objevil 16° ipu ze sokolovského Permonu, která se trefně jmenovala Don Habanero.
Jo, Sokolov. Dnes již známý prosperující pivovárek. Já jsem patřil snad k jeho prvním hostům ještě když provizorně sídlil v jedné dědinské hospůdce v Lomnici u Sokolova. V současnosti má tento podnik v sortimentu širokou řadu pivních značek, z nichž jsem většinu shledal povedenou.
Don Habanero mne celkem potěšil. Jak už jsem tady opakovaně zmiňoval, mám pro hodnocení chilli piv kritéria opírající se o některé mnou oblíbené značky. Nejpálivější pivo jsem pil v australském Broomu, o něco snesitelnější, ale dobrá značka je Siebenstern z Vídně. V případě Permonu se jedná o ipu se vším všudy. Čili (chilli) dominantní hořkost a intenzivní chmelové aróma. Navíc pochopitelná palčivost. V tomto případě pro ordinérní konzumenty na prahu snesitelnosti a možná i bolestivosti. Habanero pálí, avšak zvýšená pikantnost nezakrývá úplně charakteristické atributy klasického pivního stylu. Slušný produkt.
Ale jako i v ostatních případech alespoň pro mne platí – jedno a dost.