Polévka arménských sládků

Arménie není typická pivní země. Když jsem tam v roce 2003 cestoval, setkal jsem se pouze se 3 místními značkami. Kilikia, Kotayk a Gyumri.

Nejvíce mi chutnala nepasterovaná Kilikia, která se v obchodech prodávala v plastovém obalu připomínající ruční granát. Už tenkrát (a samozřejmě i dříve) byla napjatá situace v Náhorním Karabachu, tak měla možná Kilikia propagandistický účel.

Známější je samozřejmě arménské víno a pochopitelně arménský koňak.

Z jídel mne, samozřejmě vedle jehněčích a skopových specialit zaujala místní bílá polévka Spas. A zrovna dnes jsem se ji pokusil připravit. Je to česká verze a výsledek improvizace – nakonec ale myslím, že se mi docela povedla. Recept zní zhruba takto:

Na cca 6 porcí – množství použitých surovin podle citu.

Dvě malá balení bílých jogurtů

Jedna zakysaná smetana

cca dva litry vody

2- 3 hrsti sladovnického ječmene

kousek másla

půlka větší cibule

sůl

hladká mouka

bílý pepř

Bylinky (máta, koriandr, estragon, medvědí česnek)

Postup:

Ječmen namočíme přes noc do vody. Pak do hrnce nalijeme jogurt, zakysanou smetanu, vodu, změklý ječmen a později cibuli osmaženou do zlatova na másle. Zahustíme trochou mouky a za občasného míchání povaříme několik minut. Ochutíme solí a pepřem a na závěr přidáme bylinky.

V receptu je ještě vejce, ale to mi vždy dělá v polévce jen bordel. Podáváme s chlebem a pivem.

To se arménsky řekne Garidžur.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>