I s průměrem je třeba počítat

Naše malé pivovárky povětšinou chválím. Už pro jejich vlastenectví a podnikatelskou odvahu, především v našich likvidačních časech,

Obecně mám rád skoro všechny, co jsem doposud poznal. Někdy musím být kritický, avšak většinou mé názory a recenze vyzní nakonec kladně. V historii bylo samozřejmě pár výjimek, ale bylo jich nakonec tak málo, že je nestojí zato ani zmiňovat.

Minulý týden jsem si z degustačních důvodů zakoupil dva úzkoprofilovější ležáky.           Prostějovský Axiom jsem již v minulosti ochutnal. Jedná se o současný moderní pivovar, který nejspíš sleduje současné trendy. Na jednom festivalu jsem okusil jejich 12°a myslím, že něco podobného jsem loni pil i na jisté akci u řeky Ostravice. Tentokrát jsem si ležák Rumpál otevřel v poklidu domova. Ačkoliv jsem se na něj těšil, nikterak mne neoslnil. Neměl jsem žádné výtky k řemeslnému provedení ani jsem nezaregistroval žádné výrazné senzorické chyby. Nicméně jsem bohužel postrádal jakoukoliv výraznější chuť. Jako bych se napil nějakého možná zdařilejšího řemeslného piva. Příště si od Axiomu koupím nějaký tendenční speciál.

Na pivo, které se jmenuje Dukát, musí mít chuť každý pivní gurmán. Evokuje mi zlato a historický patriotismus, ačkoliv dukátové buchtičky se šodó jsem přímo nenáviděl. Dukát se jmenovala 12°z KV a dokonce se 12°se stejným jménem vařila ještě v roce 1992 v Domažlicích. V obou uvedených městech byly Dukáty spíše okrajovější záležitostí. Převažovaly tak 11° Karel a Čerchov.

Současný Dukát pochází ze západu naší vlasti z pivovaru Rudohor v Ostrově. Již jsem měl příležitost ochutnat nějaké svrchňáky z tohoto podniku, tentokrát jsem si však chtěl vychutnat rudohorský ležák. Oproti Rumpálu byl Dukát přece jen o poznání zajímavější. Na etiketě inzeruje plné tělo, harmonii chuti a sladové aroma. Skoro přesně jsem trefil i jeho hořkost – 33 IBU. Dukát má i trochu „grunt“ a solidně se popíjí, osobně bych však onen mok alespoň trochu něčím ozvláštnil a dodal mu rukopisný charakter.

Buďme však vděčni za každý počin na naší doposud pestré pivovarské scéně a vítejme i nezávislé průměry.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>