Pivo osmička (8% EPM) se letos stalo hitem.
Zatímco ještě před pár lety bývalo 8° pivo v produkci našich pivovarů spíše zvláštností, během nedávné doby se stalo téměř běžným sortimentem.
Za minulého režimu alkoholický zákon z roku 1960 (1961) umožňoval konzumaci 8° piva ve vybraných průmyslových provozech. Jednalo se především o sklárny a hutě – tedy o prostředí, kde bývalo značně horko. Osmička se prý točila i v závodních kantýnách a stávala, stejně jak v maloobchodě 1 Kčs za půl litru. Alespoň do 15. 10. 1984.
Otec mi rovněž vyprávěl, že za časů jeho základní vojenské služby (1951 – 1953) bývala osmička k dostání i v armádních obchodech přímo v kasárnách (ARMA). Zlotřilý ministr Alexej Čepička!
Poprvé jsem se s minipivovarskou 8° setkal v březnu 2002 v Harrachově. Velkopodnikatel Novosad tam tenkrát vařil toto nízkoalkoholické pivo pro zaměstnance své řemeslné sklárny. Onen mok se během let slušně vylepšoval a já, když jsem jej o 10 let později prodával pod názvem František v ostravské pivotéce, jsem zaznamenával pravidelně zvýšený zájem o tuto značku.
Odlehčená piva se na našem trhu objevovala čím dál častěji. „Cyklistickou 8°vařila Chýně, s 9° experimentuje třeba pivovar v Havířově nebo ostravská Letuška.Osmu vyráběly i Svijany. Mám dojem, že Harrachov uvařil sedmičku a jednou jsem dokonce ochutnal i svrchně kvašenou „šestku“ z Cobolisu. V případě naplánované války se zajisté setkáme i s truňky nižších stupňovitostí.
Samozvaní „pivaři“ tvrdí, že 10°a nedej bože 8°se hodí tak maximálně k vyplachování sudů. Já si však naopak myslím, že na slabším pivu se pozná dobrý sládek. Navalit alkohol a přetažené aroma do roztoku o síle 16° umí každý tendenční a poučený domovarník. Ale udělat chutnou osmičku….O odbyt podobných produktů není určitě nouze. Nízkoalkoholické pivo si dají s chutí jak kolaři, kteří už dnes ani neví, ze kterého křaku na ně vylítne policajt s alkohol testem, tak občas i odvážní motoristé. I v letním horku přijde k chuti, neboť tak rychle neopíjí a organismu poskytuje nezbytné tekutiny.
Ne vždy se však osmička povede. Pivovar v Uhříněvsi mám rád, i když jsem byl doposud seznámen pouze s jeho láhvovými produkty. Chutnal mi jeho porter, pivo kaštanové a marný nebyl ani ležák. Proto mne jejich výčepní 8° Alois trochu zklamala. Už při prvním napití jsem cítil jakousi prázdnost a dokonce i jistý druh dutosti. Chyběla hořkost, degustační odkaz na použitý chmel, případná chlebovitost. Zato mne celou sedmičkou provázela ne zrovna příjemná kvasinková příchuť, která se místy dokonce měnila na máslovost. Musel jsem však přiznat, že toto pivo může chutnat úplně jinak v přírodě při 30° c, navíc když má člověk nachozeno či ujeto pár desítek kilometrů. Snažme se o co největší objektivitu!
Jinak ještě jednou připomenu, že výrazem „desítka“ se dnes naprosto nesprávně označuje pivo průmyslové výčepní, jehož EPM bývá nezřídka mezi 8 – 9%.
A bohužel info o EPM na etiketách chybí, stejně jako by bylo fajn, když už někdo napíše na etiketu, že pivo je hodně hořké, kdyby tam taky uvedl počet jednotek hořkosti, jako to má Ratar, ten tam navíc uvedl i použitý chmel (Polaris).