Nikdy jsem nebyl v Chomutově.
Z tohoto města pocházel náš někdejší bubeník Pavel Koziel, který se mnou asi rok hrál v kapele a byl to velký blb.
Snad jedinou sympatickou věcí na tomto severočeském městě bylo, že tam bývalo na čepu někdejší žatecké pivo. Před tím i pivo z Jirkova a Teplic. Nyní v Chomutově vaří pivovar Karásek a Stülpner, které je v našem regionu docela nedostatkové a já měl osobně příležitost jen jednou je ochutnat v Praze.
Zato piva z Chomoutova u Olomouce u nás už skoro zdomácnělo. Většinou bývá k ochutnání nějaký ten speciál – zpravidla svrchně kvašený. Měl jsem jednou příležitost chomoutovský pivovárek navštívit a dostal jsem se až do výroby.
Nedávno měli v Kurníkšopěhospodě na čepu tmavou ipu „Režná Bára“. Jedná se o silný ejlík hutné konzistence a výrazné chuti, do kterého je zřejmě dle názvu přidáno trochu žitného sladu. Žito mám v pivu rád, ale musí být použito citlivě a decentně. U Báry k tomu skutečně tak je .Ipovská chmelovitost je ještě zdrsněná režnou hořkostí a výsledkem je mocné skoro 17°pivo s plnými 7% alkoholu. Navzdory tomu je mok dobře pitelný a tím také zrádný. Vypít více kusů bych nedoporučoval, od toho může rozverného spotřebitele odradit vyšší cena, neboť výrobce si nechá svůj zdařilý produkt zaplatit.
Přestaňte už bít žito! V pivu se osvědčilo!